28.10.2016

Пипнаха мъж, взривявал банкомати в Софийско

В момента полицията издирва и втори заподозрян

Още

45 мигранти открити в бус в Софийско

Повечето са от Афганистан и Пакистан

Стихове от полски и български поети звучат в софийското метро

Проектът „Поезия в метрото“ ще продължи до 4 декември. Целта му е популяризиране на съвременната българска и полска поезия. Началото ще бъде в 13 ч. в източния коридор на Метростанция „Софийски университет “Св. Климент Охридски”. За предаването „Хоризонтдо обед“ директора на Полския институт у нас Ярослав Годун сподели: Полските поети са преведени на български. Това беше много важен елемент, защото трябваше да покажем, че тези поети съществуват в България, тук.  Имаме сътрудничество и с „Литературен вестник“, който ни помага да покажем българските поети – класици и по-млади хора. Носителката на множество награди Кристина Домбровска, която също ще участва в проявата, коментира че Полша има прекрасни поети от различни поколения: Мисля че метрото е много добро място, защото тогава поезията има шанс да попадне пред очите на хората, дори и случайно, които в други случаи не биха посегнали към нея. В Полша много малко хора четат поезия и често в книжарниците трудно можем да намерим поетични томчета. Нещата изглеждат така, че поети четат поети. Затова ми се струва, че когато поезията излиза на улицата,  винаги има шанс, че повече хора ще се докоснат до нея.

Десетки кучета тормозят жителите на софийско село

Десетки кучета, отглеждани в двора на къща, тормозят жителите на софийското село Железница, съобщи зрител на bTV. По думите му в селото не може да се живее спокойно, защото във въпросната къща се отглеждат десетки животни за продан в Западна Европа. Любомир Дончев живее в селото от години. Разказва, че внуците му вече не искат да идват на това уж спокойно място, защото ги е страх от кучетата. „От 4 часа сутринта тази глутница започва да вие и да лае, не може да се спи, през целия ден няма абсолютно никакво спокойствие”, казва той. От двора на кучешкия развъдник се носи и непоносима миризма. Съседите са категорични, че бизнесът с кучетата е за сметка на всички, защото собственикът не се съобразява с никого. Жената, която ги развъжда, категорично отказа да разговаря с нашия екип. След проверка става ясно, че в наредбата за домашните любимци не се уточнява максималният брой на животни, които можем да отглеждаме в дома си, дори това да е с цел продажба. До този момент няма реакция от властите и от общината, а единствено акт от Агенцията по безопасност на храните за това, че обектът не е регистриран при тях. От управата на район Панчарево заявиха, че все още чакат жената да предостави информация за любимците си в данъчната служба, но не могат да я санкционират за техния брой, защото няма такава точка в закона....

Десетки кучета тормозят жителите на софийското село Железница

В една от къщите има домашен развъдник на животните с цел продан в Западна Европа

Най-големият самолет в света кацна на софийското летище в 13:34 часа

"Еърбъс А380" на Луфтханза кацна на летище "София" в 13:34 часа с полет от Франкфурт.Полетът на най-големия самолет в света е подготвян близо година, казаха от Луфтханза. "Еърбъс"-а излетя от Франкуфрт в 10:10 немско време.

Най-големият пътнически самолет в света кацна на софийското летище в 13:34 часа

"Еърбъс А380" на Луфтханза кацна на летище "София" в 13:34 часа с полет от Франкфурт.Полетът на най-големия самолет в света е подготвян близо година, казаха от Луфтханза. "Еърбъс"-а излетя от Франкуфрт в 10:10 немско време.