22.10.2016

Протест в Брюксел заради насилието в Алепо

Стотици демонстранти в Брюксел протестираха пред сградите на европейските институции срещу насилието в сирийския град Алепо. Ситуацията в размирната страна достигна нова критична точка, след като вчера Съединените щати прекратиха преговорите си с Русия за постигане на примирие в Сирия. Основно искане на демонстратите в Брюксел е прекратяването на бомбардировките от страна на сирийските и руските военновъздушни сили над източните и южните части от Алепо, където хиляди цивилни граждани се намират...

Още

В Брюксел обсъждат действията на Русия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус. Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат споразумението, въпреки натиска на Германия и Франция. Въпреки временното спиране на огъня в небето над Алепо, все още има малки признаци за продължително спиране бомбардировките, извършвани от сирийката армия и руските сили.  Европа обсъждаше облекчаването на санкциите над Русия, наложени за превземането на Крим и източна Украйна. Това сега изглежда малко вероятно, казва Джон Лаф от института „Чатъм хаус“. „Русия постигна голям напредък в експлоатирането на някои разделения в Европа относно санкциите. А изправен пред тази възможност, според мен, Путин направи нещо удивително в Сирия ангажирайки се с тава бомбардиране на Алепо, което предизвика международно недоволство. И после това незабавно втвърди настроенията в Европа“, каза той.

Брюксел продължава умува как да реагира на руските действия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от Фокус. Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат споразумението, въпреки натиска на Германия и Франция.

В Брюксел продължават да обсъждат реакцията си на руските действия в Алепо

Лидерите на страните от Европейския съюз продължават в петък срещата си в Брюксел, където европейската реакция на руските бомбардировки в Сирия е водеща в дневния ред, предаде радио Voice of America, цитирано от "Фокус". Сирийската армия започна в четвъртък тридневно спиране на огъня в Алепо, но руските им съюзници отказаха да продължат

Бойко Борисов от Брюксел: Случващото се в Алепо е недопустимо

Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия.  Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където пристигна за заседание на Европейския съвет, попитан дали би подкрепил нови санкции срещу Москва заради събитията в Сирия.

Русия търси помощ от белгийския посланик заради убийството на цивилните в Алепо

Русия привика белгийския посланик в страната Алекс ван Меювен заради спора между Москва и Брюксел във връзка с убийството на шестима цивилни по време на въздушен удар в село Хасаджек в сирийската провинция Алепо. Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова потвърди, че Ван Меювен е пристигнал в министерството, след като е бил привикан, пише БГНЕС. В сряда руското министерство на отбраната заяви, че шестима цивилни са били убити, а четирима ранени по време на въздушни удари в Алепо, като два белгийски изтребителя F-16 са били засечени непосредствено в региона. Брюксел отрече да има общо с инцидента и поиска Москва официално да оттегли обвиненията си за белгийско участие. В знак на протест европейската държава дори привика руския посланик за обяснение. По-рано днес от външното ведомство в Москва заявиха, че заместник-министърът на външните работи Владимир Титов е представил на посланика в Белгия доказателства за участие на белгийски военновъздушни сили в бомбардировката срещу Хасаджек. „На белгийския дипломат бяха представени доказателства за участието на белгийски военновъздушни сили в бомбардировката на Хасаджек. Подробни сведения за техническите аспекти на двата полета на самолетите са били също предоставени по-рано по линия на министерството на отбраната на Русия на белгийския военен аташе в Москва“, посочиха от ведомството.