27.10.2016

ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия

  За ПГ на ДПС приетите досега, но и приеманите занапред порочни, недемократични, дискриминационни актове и закони са своеобразен вододел в политическите отношения с ПП ГЕРБ. Това заяви от днес от трибуната на Народното събрание депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев в декларация, пише БГНЕС. В навечерието на кандидатпрезидентската кампания категорично възразяваме да се ползват недопустими и недемократични тези и да се приемат ксенофобски и дискриминационни решения и закони, посочи народният представител. Спечелването на президентския пост не може да има за залог уязвяване на законни и традиционни обществени отношения, ограничаване на изконни свободи и отнемане на права, в това число и религиозни, каза Кърджалиев по повод приетия закон за носенето на облекло, прикриващи или скриващо лицето, или т.нар. закон за бурките. ПГ на ДПС остро осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество, подчерта Кърджалиев. Смятаме ултимативното предлагане от страна на доказани националистически и ксенофобски настроени политически сили, изнудването на управляващата ГЕРБ чрез вкарване на такива закони в дневния ред на обществото и парламента, точно за такова деяние,поясни депутатът от ДПС. И визира също направените промени в Изборния кодекс, както и внесеното в парламента предложение за промени в Закона за радиото и телевизията, предвиждащо отпадането на възможността предавания и отделни програми да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин. Кърджалиев се обърна към управляващото мнозинство с думите: Подценихте ни. За тези 26 години ние имаме сетива, с които можем да прозрем, че според нас има недалновидна и безперспективна игра, при това политически некоректна на Патриотичния фронт и Граждани за европейско развитие на България, се казва още в декларацията на ДПС. 

Още

Румен Радев: Подкрепа от ДПС на балотажа? Очаквам такава и от ГЕРБ!

Аз съм привърженик на парламентарната република и не се боря за увеличаване на правомощията на държавния глава. След като съм влязъл в тази битка, приел съм да бъда кандидат за президент, това означава, че уважавам Конституцията в сегашния й вид. Друг е въпросът как се практикуват тези правомощия на президента. Това заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев в предаването "България сутрин" по Bulgaria on Air.

Подкрепа от ДПС на балотажа? Очаквам такава и от ГЕРБ!

Ген. Радев няма да се бори за повече правомощия на президента

Ограничението за секциите в чужбина падна само за ЕС, ДПС е в готовност да сезира Конституционния съд

Парламентът окончателно одобри отпадането на ограничението за изборни секции в чужбина, но само за страните от Европейския съюз (ЕС). За САЩ, Канада и Турция максималният брой на изборните бюра остава 35, като няма да има възможност за поставяне на втора урна. Промените са част от спешните поправки в Изборния кодекс, които депутатите гласуват на второ четене днес. Депутатът от ДПС Хамид Хамид обяви, че в движението са готови да сезират Конституционния съд (КС) заради тази поправка,...

Корнелия Нинова: Борисов е тежък лицемер! Той е канил Карадайъ, за да го пита иска ли ДПС власт

Никога с Борисов не сме разговаряли за общо управление, но се прави това внушение, за да се отблъсне негативният вот, който идва при нас. Хората виждат в нас алтернативата. С ГЕРБ не сме едно и също и не водим разговори да управляваме заедно с господин Бо

Корнелия Нинова остро скочи на Борисов, обвини го в задкулисна оферта към ДПС!

Доста фантасмагорично твърдение. Не пуснахте онази част от интервюто, в която Борисов казва, че е поканил Карадайъ на разговори, за да пита дали ДПС иска да участва във властта. Сега обвинява опонента си в правеното на същото - това е лицемерие. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерката на БСП Корнелия Нинова по повод на думите на Бойко Борисов, че Радев е новият Орешарски.

Юлий Павлов: ДПС може да наклони везните на президентския вот

Комфортната преднина на Цецка Цачева пред Румен Радев се топи до 2% на балотаж