23.10.2016

Имало ли е средновековна книжовна школа в местността „Градът"?

Когато книгите стават достъпни за масовата аудитория, в значителна степен тяхната изработка се опростява. Луксозните издания в наши дни не са рядкост, въпреки че цената им е висока за голяма част от четящата аудитория на България. Преди векове едва ли на някой би му хрумнало да организира „Вечер на книгата", вероятно защото участниците в нея биха били представители на малката като брой образована прослойка. Да изработиш книга в миналото не е било проста работа. Книгите са притежавали специални устройства, каквото например са закопчалките.

Още

Започва "Форум Градът 2016: Бъдещето на българските градове“

В София днес се открива "Форум Градът 2016: Бъдещето на българските градове“. Един от участниците в този форум е Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта в столицата. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт"той коментира: Финансирането е основният въпрос, който стои на дневен ред пред българските градове, но също така има и много сложни технически и инженерни решения, които трябва да се вземат на експертно ниво. Към момента се разработват проекти за час от околовръстния път, която е между бул "Бъкстоун“ и пътния възел до кв. "Люлин“, което е най-тежката отсечка от околовръстния път на София. Идейните проекти за отсечката между кв. "Младост“ и АМ "Тракия“ са вече готови. Очакваме там догодина да започне строителство по пътния възел, който е при бул. "Самоковско шосе“ и околовръстния път. Финансирането го осигурява Агенция "Пътна инфраструктура“. Правителството отпусна на Столична община над един милион лв. за изграждането на локалните платна на северната скоростна тангента. Цялото интервю с Евгени Крусев можете да чуете в звуковия файл.

Саманта от "Сексът и градът": Сериалът провали брака ми

Актрисата Ким Катрал е на мнение, че славата, дължаща се на участието й в сериала "Сексът и градът", провалила брака й, съобщава Нова телевизия. 60-годишната актриса изпълнява ролята на Саманта Джоунс в сериала, който бе излъчен между 1998 г. и 2004 г. в САЩ. По онова време тя бе омъжена за звукоинженера Марк Левинсън. На брака им бе сложен край в същата година, когато приключи излъчването на сериала. Ким разкри в интервю за австралийския в. "Дейли телеграф", че връзката и бракът й с Марк пропаднали заради ангажиментите й, свързани със сериала. "Това ми костваше брака, защото често не бях у дома",  разказа Катрал. "Марк бе самотен и разстроен. Наистина бе много трудно", сподели тя.  Въпреки признанията на Ким, за приятелите й бе шокиращо, когато тя и Марк оповестиха, че слагат край на брака си през 2004 г., две години след като работиха заедно над книгата "Удовлетворение: Изкуството на женския оргазъм". Катрал довери, че превъплъщението й в образа на сексуално освободената Саманта накарало мъжете да се страхуват от нея, защото я отъждествявали с персонажа й. "Смятам, че това е като нож с две остриета, защото е голям комплимент, но същевременно аз въобще не съм като Саманта", отбеляза актрисата. Ким изпълни същата роля във филма "Сексът и градът", излязал по екраните през 2008 г., и в продължението му "Сексът и градът 2" (2010). 

Ким Катрал: "Сексът и градът" съсипа брака ми

Ким Катрал е на мнение, че славата, дължаща се на участието й в сериала "Сексът и градът", провалила брака й, съобщи Контактмюзик. 60-годишната актриса изпълнява ролята на Саманта Джоунс в сериала, който бе излъчен между 1998 г. и 2004 г. в САЩ. През това време тя била омъжена за Марк Левинсън. На брака им бе сложен край в годината, когато приключи излъчването на сериала. Ким разкри в интервю за австралийския в. "Дейли телеграф", че връзката и бракът й с Марк пропаднали заради ангажиментите й, свързани със сериала. "Това ми костваше брака, защо...

Градът на Муселина

Красотата на някогашен Ирак е описана в приказките и легендите. Тя обаче отдавна е помрачена от войните и разрухите. От векове много градове в страната са били стратегически важни както за икономиката, така и за културата и историята. Един от тях е Мосул, където сега се води едно от най-ожесточените сражения, наречено "майката на всички битки". Някога Мосул е бил важен административен център на област Ниневия. През града, който се намира на 350 км северно от Багдад, преминава р. Тигър. През 201...

Ким Катрал: "Сексът и градът" провали брака ми

60-годишната актриса влезе в ролята на Саманта Джоунс в хитовия сериал