22.10.2016

Жан-Клод Юнкер: България може да разчита на нас

България може да разчита на нас, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург в рамките на дебата, посветен на предстоящия този месец Европейски съвет.

Още

Жан-Клод Юнкер: Искам през октомври в България да бъдат изпратени допълнително 200 граничари от ЕС

Още 200 служители на европейската гранична агенция Фронтекс да бъдат изпратени по границите на България през октомври, поиска официално председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В годишната си реч пред Европейския парламент той призова също за създаването на общо военно командване на държавите-членки, както и за затягане на контрола по външните граници на съюза. Председателят подчерта, че нито една еврочленка не може сама да се справи с предизвикателствата в областта на сигурността като "Ислямска държава" или по-враждебно настроена Русия. Трябва да имаме генерален щаб на Европейския съюз и би трябвало да работим за обща военна сила. Това трябва да бъде в допълнение към НАТО. Освен това повече отбрана в Европа не означава по-малко трансатлантическа отбрана и солидарност, заяви Юнкер. В края на миналата седмица Германия и Франция също предложиха план за по-близко военно сътрудничество в Европейския съюз, включително създаването на генерален щаб. Досега подобни идеи бяха отхвърляни от Великобритания, но след решението на страната да напусне Съюза останалите еврочленки имат зелена светлина за сближаване в областта на отбраната, коментира Ройтерс.Жан-Клод Юнкер обяви също, че България ще получи още подкрепа за охрана на външните граници на Съюза.Искам да видя най-малко 200 допълнителни граничари и още 50 превозни средства, разположени по външните граници на България от октомври, каза Юнкер.Европейската гранична служба Фронтекс има вече над 100 служители в България, както и над 600 представители, разположени в Гърция, по границата с Турция. От октомври новата европейска агенция за гранична и брегова охрана ще поеме функциите на Фронтекс и се очаква да затегне контрола по външните граници на Съюза. Институциите и държавите в Европейския съюз трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на Европейския съюз – кога, къде и защо, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.

Жан-Клод Юнкер: Искам през октомври в България да бъдат изпратени допълнителни 200 граничари от ЕС

Искам през октомври в България да бъдат изпратени допълнителни 200 граничари от ЕС и допълнителни 50 превозни средства. Това заяви пред европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той изрази това очакване в годишната си реч за състоянието на ЕС. Ще защитаваме границите си с бъдещата Европейска гранична служба, чието обособяване бе подкрепено от ЕП и от Европейския съвет. Институциите и държавите в ЕС трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на ЕС – кога, къде и защо, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.

Жан-Клод Юнкер: Очаква се България да получи помощ за границата още през октомври

Съществуването на ЕС не е застрашено от брекзита, заяви председателят на ЕК в речта си за състоянието на Съюза

Преговорите за СЕТА между ЕС и Канада продължават и днес

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц. Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония.Вчера Кристия Фрийланд обяви преговорите за приключили и провалени, след като Белгия не гласува в полза на споразумението заради твърд отказ от провинция Валония да го подкрепи. Фрийланд смята за невъзможно постигането на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада. Работихме много усилено с Европейската комисия и много държави членки, включително Германия, Франция, Австрия, България и Румъния. Но за нас е очевидно, че Канада и Европейският съюз не са способни да постигнат международно споразумение, дори когато става дума за страна, която има европейски ценности и е толкова любезна и търпелива като Канада. Канада е разочарована и аз лично също съм много разочарована. Работих много сериозно, но мисля, че е невъзможно, каза Фрийланд. Междувременно Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази опасения за международната репутация на Европейския съюз, ако няма сделка с канадския премиер Джъстин Трюдо на 27 октомври.Не става дума за юридическа или техническа дилема, това е повече вътрешна политика на Белгия, отколкото проблем на международните отношения, посочи Туск.Европа няма да бъде смятана за надежден партньор при други търговски споразумения, ако не подпише това с Канада, заяви пред "Хоризонт" германският икономист Себастиен Дулиен. Според него по този начин Европейският съюз ще изгуби шанса си да оформи световния търговски обмен според собствените си ценности. Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Еврооа може да действа в глобалната търговска система. Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения, каза германският икономист Себастиен Дулиен. Цялото интервю с него ще чуете в предаването "Събота 150" по "Хоризонт".

Преговорите между за СЕТА между ЕС и Канада продължават и днес

Преговорите по споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада ще продължат и днес, написа на страницата си в Туитър председателят на Европарламента Мартин Щулц. Преди обед той ще се срещне с канадския министър на търговията Кристия Фрийланд и премиера на белгийската провинция Валония.Вчера Кристия Фрийланд обяви преговорите за приключили и провалени, след като Белгия не гласува в полза на споразумението заради твърд отказ от провинция Валония да го подкрепи.Междувременно Канада се съгласи визите за България и Румъния да отпаднат от декември догодина, но председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че това няма да се случи без подписването на СЕТА.Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази опасения за международната репутация на Европейския съюз, ако няма сделка с канадския премиер Джъстин Трюдо на 27 октомври.Не става дума за юридическа или техническа дилема, това е повече вътрешна политика на Белгия, отколкото проблем на международните отношения, посочи Туск.Европа няма да бъде смятана за надежден партньор при други търговски споразумения, ако не подпише това с Канада, заяви пред "Хоризонт" германският икономист Себастиен Дулиен. Според него по този начин Европейският съюз ще изгуби шанса си да оформи световния търговски обмен според собствените си ценности. Директният ефект от търговското споразумение с Канада ще бъде ограничен. Канада не е толкова голям търговски партньор. Дори и да изчезне, това няма да е толкова важно. Смятам, че важността на СЕТА е в това как Еврооа може да действа в глобалната търговска система. Ако сега съюзът се провали при подписването на СЕТА, той може да е поставен в ситуацията, в която няма да може да преговаря по други подобни споразумения, каза германският икономист Себастиен Дулиен. Цялото интервю с него ще чуете в предаването "Събота 150" по "Хоризонт".

Председателят на ЕК: Отмяната на канадските визи за България и Румъния ще се случи след търговско споразумение

Отмяната на канадските визи за България и Румъния няма да се случи без подписването на споразумение за свободна търговия с Канада (СЕТА), заяви председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер след края на срещата на високо равнище на ЕС. „Искам да напомня на нашите румънски и български приятели, че либерализацията на визовия режим няма да се случи без подписването на СЕТА”, подчерта Юнкер, пише БГНЕС. Председателят на Еврокомисията изрази разочарование от резултатите от срещата на високо равнище и заяви, че е „изненадан, че никой не се обявява против споразуменията за свободна търговия с Виетнам и Китай, но се противопоставя на споразуменията за свободна търговия с Канада и САЩ”.