27.10.2016

BP с първа покупка на кондензат на природен газ от Иран

Продажбата е крайъгълен камък за третия най-голям производител в ОПЕК

Още

Уволненият прокурор Светлозар Костов огласи в отворено писмо, че е репресиран от ВСС

Първият ръководител на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, когото вчера прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет уволни дисцплинарно, обяви в отворено писмо, че отстраняването му от системата е заради критиките му срещу съдебния кадрови орган. От писмото става ясно, че Костов счита за начало на проблемите си свое интервю отпреди 3 години, в което си позволил да каже истината за ВСС, така, както я разбирал . Мислех си, че свободата на словото е свещено и неотменимо право. Изглежда обаче са го отменили тихомълком, без да разберем. Изглежда мълчанието и страхът сред магистратите се ценят вече повече отколкото собственото мнение, куражът и отговорността да говориш пише в отвореното писмо Светлозар Костов и заключава, че явно съдебната система има нужда от съгласни, от безличности. Системата се променя. Не виждате ли? Защо мълчите? Отнеха ми почти всичко, но свободата няма да ми я вземат. Сега вие му мислете, казва на финала вече бившият обвинител, идентифицирайки 26-годишния си прокурорски труд с борбата срещу организираната престъпност и делата си от последните 15 от тях... без нито една оправдателна присъда.От писмото не става ясно възнамерява ли Светлозар Костов да обжалва уволнението си пред Върховния административен съд.

Турция с молба към НАТО: Спиране операцията срещу бежанците в Егейско море

Турция се обърна към НАТО с молбата да спре военно-морската операция за пресичане на мигрантския поток в Егейско море, защото тя е изпълнила своите цели и продължаването й не е целесъобразно. Това обяви министърът на отбраната Фикри Ъшък, цитиран от агенция „Ройтерс“. „Това беше временна мисия, целта на тази временна мисия беше постигната. Няма необходимост от продължаването й“, заяви министърът при визитата си в Брюксел, пише БГНЕС. Турция настоява мисията да спре в началото на следващата година. Германският военен министър Урсула фон дер Ляйен, която командва мисията, заяви, че операцията ще продължи най-малко до 31 декември 2016 година. На въпроса какво ще стане след това, тя отговори: „Тогава ще видим“. В средата на този месец турският министър по европейските въпроси Омер Челик заяви, че страната му ще скъса споразумение с ЕС за връщането на нелегалните мигранти в Турция, ако до края на годината ЕС не премахне визите за турските граждани.

ЦИК: Близо четвърт милион лева отиват за новата методика за калкулиране на гласовете

Около 250 000 лева засега ще струва новата методика за калкулиране на гласовете на изборния вот. Това съобщи на брифинг председателят на ЦИК Ивилина Алексиева-Робинсън. Тя коментира обширно последните три приети от парламента промени в Изборния кодекс, 10 дни преди изборите.

Кметът на Дупница доволен от работата по санирането на 23 блока

Задоволство от досега свършеното по всички 23 блока, които се санират безплатно по Националната програмая изрази кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев. Той, заедно със заместник- кметовете Крум Милев и Красимир Георгиев, както и директорът на Дирекция "Европейски проекти и обществени поръчки" Славка Петровска, направиха поредна проверка за строителните дейности, които вървят в момента. "Не мога да съм недоволен, защото се вижда какво се прави. Успях да разговарям и с някои от жителите в саниращите се блокове, в присъствието на хората от "Ст...

Неизвестен досега сценарий на Ингмар Бергман ще бъде филмиран

Неизвестен досега филмов сценарий на Ингмар Бергман, писан за общ проект с Федерико Фелини и Акира Куросава, ще бъде заснет от шведската режисьорка Сузане Олстен, съобщи местният в. Dagens Nyheter, цитиран от "Ройтерс". "Шейсет и четири минути с Ребека" е създаден през 1969 г., но до сътрудничество между тримата легендарни режисьори така и не се стига. Текстът потъва в големия архив на Бергман, дарен в началото на столетието на фондацията на негово име. Много от сценариите...

Русия отрича участие в бомбардирането на сирийско училище, в което загинаха 20 деца

Москва изисква незабавно разследване на атаката и настоява в него да се включат "всички международни институции"