29.10.2016

Протести в Брюксел срещу насилието в Сирия

Стотици демонстранти в Брюксел протестираха пред сградите на европейските институции срещу насилието в сирийския град Алепо. Ситуацията в размирната страна достигна нова критична точка, след като вчера Съединените щати прекратиха преговорите си с Русия за постигане на примирие в Сирия.

Още

Извънредно от Брюксел! Борисов проговори за Сирия, санкциите срещу Русия, Брекзит и изборите у нас (ВИДЕО)

Това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекратено. По-важно от всичко е човешкият живот. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за” санкциите срещу Москва. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, предаде Нова телевизия.

На срещата в Брюксел Меркел ще призове Русия за трайно примирие в Сирия

  Срещата на ЕС ще призове Русия към установяване на дългосрочно примирие в Сирия, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде БГНЕС. Тя изтъкна това при пристигането си за срещата на ЕС в Брюксел. „Става дума за ясно изразяване на позициите. Надяваме се, ние ще дадем за де разбере, че трябва колкото се може по-бързо да се заработи върху постигането на примирие, не за няколко часа дневно, а за продължително прекратяване на боевете“, поясни тя.

Много важно! Ето цялата реч на Джон Кери в Брюксел: примирието в Сирия и единството в Европа (ОБЗОР)

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изнесе на 4 октомври реч в Брюксел пред фонда "Маршал" на която засегна въпросите свързани с примирието в Сирия и с единството на Европа, пише "Фокус".

Брюксел призна: Срещата Ердоган-Путин може да помогне за политическото решение в Сирия

Срещата между турския президент Реджеп Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин, която се проведе на 9 август, може да помогне за политическото...

Аштън Картър: Турция е желан участник в подготвяната офанзива за отвоюване на град Ракка

Турция е желан участник в подготвяната офанзива за отвоюване на град Ракка, който е бастионът на "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви в Брюксел американският министър на отбраната Аштън Картър. Той се присъедини към високите оценки за турския принос в успехите на бунтовническите групи, изтласкали джихадистите от сирийско-турската граница и по-конкретно в отвоюването на град Дабик .Затова, според Картър, трябва да се работи заедно с турските сили в по-широк план и по-дълбоко в територията на Сирия. Картър разговаря с турския си колега  Фикри Ъшък в рамките на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.Междувременно полицията в Истанбул предприе тази сутрин операция срещу предполагаеми поддръжници на групировката "Ислямска държава". Екипи за борба с тероризма извършват обиски в жилища в няколко квартала на града. 

Аштън Картър: Турция е желан участник в подготвяната офанзива за отвоюване на Ракка

Турция е желан участник в подготвяната офанзива за отвоюване на град Ракка, който е бастионът на "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви в Брюксел американският министър на отбраната Аштън Картър. Той се присъедини към високите оценки за турския принос в успехите на бунтовническите групи, изтласкали джихадистите от сирийско-турската граница и по-конкретно в отвоюването на град Дабик .Затова, според Картър, трябва да се работи заедно с турските сили в по-широк план и по-дълбоко в територията на Сирия. Картър разговаря с турския си колега Фикри Ъшък в рамките на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.Междувременно полицията в Истанбул предприе тази сутрин операция срещу предполагаеми поддръжници на групировката "Ислямска държава". Екипи за борба с тероризма извършват обиски в жилища в няколко квартала на града.