27.10.2016

Изненадващо посещение на Бойко Борисов в Брюксел

Министър-председателят Бойко Борисов е на изненадващо работно посещение в Брюксел, където ЕС е домакин на международна конференция на високо равнище за Афганистан. Той ще се срещне с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини. Мигрантската криза, прилагането на споразумението с Турция, както и въпроси от провеждащата конференция за Афганистан ще бъдат теми на обсъждане между Бойко Борисов и Федерика Могерини, информира правителствената пресслужба. Съобщението за работната визита на премиера дойде снощи от Министерския съвет. Срещата с Могерини не беше заложена предварително в програмата й. В неделя премиерът Борисов предупреди от София, че ще изтегли българския военен контингент от Афганистан, ако правителството там не приеме реадмисията. В същия ден в Кабул такова споразумение за мигрантите бе договорено от европейските дипломати, а от снощи е публикуван и текстът му. Властите обещават да приемат обратно депортираните от Евросъюза афганистанци. В замяна, на днешната донорска конференция в белгийската столица, Афганистан очаква нови ангажименти за над 1 милиард евро финансиране на икономиката му. България ще бъде представлявана на конференцията от външния министър Даниел Митов. По данни на ООН афганистанците са сред най-многобройните кандидати за убежище по света. Различните държави в Европа обаче интерпретират различно международната конвенция за това, дали Афганистан е сигурна страна на произход и не винаги дават статут на бежанци на гражданите й. Заради новите набези на талибаните, НАТО с единодушие реши да удължи мисията си там, в която участват и над 100 български военни, които обучават силите за сигурност. До късно снощи нямаше официално потвърждение дали днес е предвиден разговор на Борисов или Митов с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг или други официални лица, относно евентуалното оттегляне на българските военни.

Още

Боян Чуков: Големият „подскок на място” на Бойко Борисов в Брюксел

Бойко Борисов, подобно на Даниел Митов, за пореден път вкара България в групата на „ястребите” и потвърди мнението в Брюксел, че България е в отбора на „Хиените” (патологични русофоби) заедно със страните от Прибалтика.

Бойко Борисов от Брюксел: Случващото се в Алепо е недопустимо

Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия.  Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където пристигна за заседание на Европейския съвет, попитан дали би подкрепил нови санкции срещу Москва заради събитията в Сирия.

Бойко Борисов се срещна с Федерика Могерини в Брюксел

Те обсъдиха българското участие в Афганистан

Брюксел дава половината пари за проучването на газовия хъб на Бойко Борисов

Европейската комисия е готова да финансира до 50% от стойността на предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", което се очаква да стартира в началото на 2017 г. Това съобщи източник от Европейската комисия пред български журналисти в Брюксел.

Първо в БЛИЦ! Бойко Борисов: Брюксел е готов да съдейства за решаване на бежанската криза (СНИМКИ)

Брюксел е готов да окаже съдействие за сближаване на позициите и консолидиране на усилията за справяне с бежанската криза. Това заяви преди минути премиерът Бойко Борисов в Бургас.

Бойко Борисов за бежанския натиск: Ние сме дипломатични, но остри към Брюксел

Проблемът с бежанците е изключително тежък за самата Турция, каза премиерът