25.10.2016

Голям съдебен процес за корупция започва в Испания

Голямо дело за корупция започва в Испания. Пред съда в Мадрид се изправят 37 души, сред които и високопоставени фигури от управляващата Народна партия, съобщава БТА. Обвинението към тях е за участие в мащабна корупционна схема. Сред обвиняемите са трима бивши министри на финансите.

Още

Кралят на Испания води разговори за съставяне на правителство

Мариано Рахой почти със сигурност ще бъде премиер

Очаква се до края на седмицата Мариано Рахой да сформира новия кабинет на Испания

До края на седмицата Испания трябва да има ново постоянно правителство начело с премиера Мариано Рахой. Това ще сложи край на продължилата 10 месеца политическа криза в кралството и няма да се налага испанците да ходят пред избирателните урни за трети път в рамките на година. Вчера Социалистическата партия реши на практика да позволи създаването на правителство на малцинството на Мариано Рахой. Социалистите ще се въздържат при гласуването на новия кабинет, което ще позволи той да бъде одобрен само с обикновено мнозинство. До политическата криза в Испания се стигна, след като Консервативната Народна партия на Рахой загуби миналия декември мнозинството, на което се радваше през първия му мандат като премиер. Тогава социалистите останаха втори, но имаше подем и на нови партии като радикално левите "Подемос" и центристите от "Сиудаданос". Рахой остана временен премиер, а при втори вот през юни партията му пак спечели най-много места в парламента, но не и мнозинство. Ако социалистите бяха решили да блокират новия кабинет, предстояха поредни избори - трети в рамките на 12 месеца.Не се съмнявайте, че пред над има страхотно бъдеще. Вчера беше взето важно решение. Според мен то беше много разумно, приветства решението Мариано Рахой. Много испанците също се радват, че ще има период на стабилност.Мисля, че това е положително, защото икономиката е отново активирана и увеличава доверието към нея. Но също мисля, че за Народната партия ще бъде сложно, защото няма да има парламентарно мнозинство и ще бъде трудно да получава одобрение за нови политики и закони. Одобряването на новия бюджет ще бъде особено сложно, каза адвокатът Алехандро Гера пред Ройтерс.Други обаче са недоволни, че няма да има лява коалиция.Трудно е да се разбере защо социалистите провалиха с това въздържане евентуално ляво споразумение с възможна подкрепа и от "Сиудаданос". Изглеждаше възможно "Подемос" и социалистите този път да се споразумеят, но избраха да дадат властта на Народната партия. Изглежда, че социалистите искат да бъдат единствени представители на лявото, но според мен това е контрапродуктивно, защото много избиратели от Социалистическата партия ще отидат към "Сиудаданос" или "Подемос", обясни Анхел Луис Муньос.Приоритет на Рахой ще бъде да запази постепенно икономическо възстановяване в Испания след години рецесия. Сред първите задачи на кабинетът ще бъде ревизия на бюджета за 2017 г., в който Европейската комисия иска стриктни ограничения на разходите. Докато политическата криза в Испания се задълбочаваше, имаше прогнози, че страната може да подобри рекорда на Белгия за най-дълъг период без постоянно правителство. Белгийската криза в периода 2010-2011 г. остави кралството без постоянен кабинет за 18 месеца. В Испания обаче управлението на временно правителство е по-проблематично, защото преходните власти нямат право да взимат решения във важни сфери като например бюджетната.

В Испания откриха "картинна галерия" от каменната епоха

В пещерата Арминтксе (Armintxe), която се намира недалеч от град Лекейтио (Испания), са открити 50 рисунки, чиято възраст е между 12 и 14,5 хиляди години.

Испания ще има ново правителство

Намиращите се в опозиция социалисти в Испания с гласуване взеха решение да разрешат на консерваторите на Мариано Рахой да управляват като правителство на малцинството. Партийните лидери решиха с мнозинство на срещата си в Мадрид да гласуват с „въздържал се“, когато

Край на политическата криза в Испания?

Испанският крал Филипе VI започва консултации с партиините лидери, след като Испанската социалистическа партия даде зелена светлина на правителството на малцинството на консервативната Народна партия на досегашния премиер Мариано Рахой.

"Севиля" победи "Атлетико" и излезе начело в Испания

Стивън Н'Зонзи реализира единственото попадение в мача