24.10.2016

2015-а – пробив за бизнеса в Югоизточна Европа

Инфраструктурата е сред основните пречки пред развитието му

Още

Плевнелиев: България разчита на Великобритания за стабилността в Югоизточна Европа

  „Великобритания е наш стратегически съюзник и партньор в рамките на НАТО и тези приятелски отношения трябва да бъдат съхранени, независимо от взетото решение за напускане на ЕС“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с министъра на отбраната на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, предаде БГНЕС. Опазването на границите на европейските страни, миграцията, борбата с тероризма, киберсигурността и енергетиката, бяха определени по време на срещата като ключови предизвикателства пред сигурността на европейските държави. „България успя да се утвърди като „остров на стабилност“ в Югоизточна Европа в изключително трудно време и разчитаме Великобритания да остане ангажирана с проблемите на региона и да продължи да подкрепя своите съюзници“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът припомни също така, че страната ни е инвестирала значителни средства за повишаване на сигурността на европейските граници и продължава да е една от малкото държави, които спазват правилата и следват процедурите за регистрация на влизащите у нас мигранти. „Трябва да бъдем честни и да разграничаваме бягащите от войните хора от търсещите по-добри икономически възможности в Европа мигранти“, добави държавният глава. Министър Фалън посочи, че Великобритания увеличава своята подкрепа за повишаване на отбранителните способности на страните от Балтийския регион, но разбира притесненията от променената среда на сигурност и на държавите от Черноморския регион. Той отбеляза също така, че Великобритания обмисля възможностите за оказване на подкрепа за охраната на въздушното пространство в региона, както и за участие на конкурентна основа в процеса на модернизация на българските Въоръжени сили. Министър Фалън даде висока оценка и на положените от страната ни усилия за подобряване на охраната на външните европейски граници. Обща беше оценката, че енергийната диверсификация е от решаващото значение за повишаване на сигурността в доставките на енергийни ресурси за държавите от Югоизточна Европа. Президентът Плевнелиев благодари за оказаната на страната ни подкрепа за изграждането на интерконекторната връзка с Гърция и потвърди интереса на България да задълбочи партньорството си с различни компании за проучване на потенциалните находища на природен газ в българската акватория на Черно море. По време на срещата беше отбелязана и позитивната тенденция в двустранния стокообмен между България и Великобритания. През 2015 г. е отчетен ръст от почти 15% и той достига 1.07 млрд. евро. „Европейският съюз е сред основните икономически партньори на Великобритания, с който са свързани значителни взаимни инвестиции и много работни места и ще положим всички усилия процесът по напускане на ЕС да не засегне по никакъв начин икономическия обмен“, увери министър Фалън.

Страните от Централна и Югоизточна Европа ще си сътрудничат засилено в сферата на електроенергетиката

  В Будапеща, Унгария се проведе среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, предаде БГНЕС. Основен акцент по време на разговорите бе засилване на регионалното сътрудничество между страните от Централна и Югоизточна Европа както за гарантиране сигурността и диверсификацията на газовите доставки, така и в електроенергийния отрасъл, съобщиха от Министерството на енергетиката. Първата среща на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа се проведе в София през месец февруари 2015-та година. В Будапеща българската страна бе представена от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. „В резултат от успешната работа в рамките на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, България реализира осезаем напредък по изграждане на междусистемната свързаност със съседните страни“, подчерта зам.-министър Станков. Делегатите от страните приветстваха напредъка по отношение на изграждането на интерконектора България-Румъния, както и на дейностите за модернизация на българската газопреносна мрежа, включително и въвеждането в експлоатация на нови мощности в четири компресорни станции – Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич. По време на провелата се среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа енергийните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария потвърдиха своя ангажимент за насърчаване на сигурни и устойчиви доставки на енергия на достъпни и конкурентни цени. Те приеха съвместна декларация за изграждане на „Вертикален коридор“ за природен газ, свързващ Гърция, България, Румъния и Унгария с цел осигуряване на непрекъсваеми двупосочни потоци. Енергийната сигурност в Европа ще бъде гарантирана чрез бързото изпълнение на проектите от общ интерес, както и изграждането на липсващите междусистемни връзки. В съвместната декларация се подчертава важността от улесняването на достъпа до диверсифицирани доставки, чрез междусистемните връзки и терминали за втечнен природен газ, както и до съоръжения за съхранение. Подписан бе и меморандум между газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния и Украйна за осигуряване на технически и търговски предпоставки за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ през Транс-Балканския газопровод до 2019 година. 

Газовият хъб "Балкан" ще обедини Югоизточна Европа

Проектът не е само за България, а за целия район

Плевнелиев: България е ключов фактор на стабилност в Югоизточна Европа

Увеличават се политиците, които желаят да октлонят България от евроатлантическото й развитие. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който откри учебната година във Военната академия ,,Георги Стойков Раковски".

Службите не виждат голяма вероятност за война в Югоизточна Европа

Вероятността да има война в Югоизточна Европа не е голяма. Това заключение е направено в годишния доклад за състоянието на националната сигурност на България през миналата година. Той се базира на докладите за дейността на Държавната агенция "Разузнаване", за защитата на к