25.10.2016

Кризата между НАТО и Русия се пренася в ... Арктика

Арктика е регионът, където през следващите години ще се разгръща съперничеството между великите сили. Русия има значителни стратегически и икономически интереси в този регион, а за Китай може да се окаже, че Арктика носи важни предимства в сферата на сигурността и икономиката, засягащи Източна Азия и енергийната и продоволствената сигурност. Съединените щати и техните съюзници също имат интереси в Арктика, свързани със суверенитета, сигурността и ресурсите. Глобалното затопляне с бързи темпове променя полето и правилата на глобалната игра в арктическия регион. Това пише Майк Скрафтън, който бил съветник на бившия австралийски премиер Джон Хауърд. Текстът е публикация на Австралийския институт за стратегическа политика.

Още

Русия засилва значително военното си присъствие в югозападната си част

В южния военен окръг Русия през последните няколко години е засила много сериозно своето присъствие. Пример за това са проведените 200 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на руските въоръжени сили. Това обяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на колегиум, където бе разгледана концепцията за Арктика и Курилските острови.За три години Русия в южния военен окръг е формирала 13 дивизии и бригади, а също така 22 полка, призна днес на колегиума на руското военно министерство министър Сергей Шойгу. От 2013 г. в този региона на Русия са били проведени 200 учения с цел повишаване на боевите възможности на отделните родове и видове войски. Сформираните четири дивизии, девет бригади и 22 полка, между които има и две ракетни бригади, оборудвани с комплексите  "Искандер-М", което позволява да се увеличат възможностите  за огнево поражение по предполагаем противник, уточни още руският  министър на отбраната Сергей Шойгу на колегиума.Според него в южния военен регион на Русия има повече от 4000 нови и модернизирани образци на военна техника и въоръжение, включително и бреговите ракетни комплекси "Бастион" и "Бал", а също подводници и военни кораби, които са снабдени с ракетните комплекси "Калибър". На Кримският полуостров вече има отделно военно формирование. Причина за това според министър Шойгу е изострянето на военно-политическата обстановка в западното стратегическо направление и засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, ситуацията в Украйна и засилването на действията на международните терористични групировки в района на северен Кавказ, което според него налагало Русия да вземе адекватни мерки. Днес министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу участва в заседание на колегиума на военното ведомство, посветено за транспортното обезпечаване на Арктика и Курилските острови и изпълнението на плана за развитие на Северния флот до 2020 година и мерките за развитие и усъвършенстване на бойният състав на войските в южният военен окръг.

Русия строи 10 летища в Арктика

 Руското министерство на отбраната смята да построи или реконструира 10 летища в района на Арктика, за да подсили присъствието си в северните ширини, съобщи в понеделник в. “Известия”. Летищата ще бъдат разположени на 6 острова. Според плановете Русия ще разполага подразделенията си   в Арктика до 2020 г. За изграждането на инфраструктурата още до края на тази година щели да бъдат изпратени 190 000 тона строителни материали. През юни пък стана ясно, че страната е построила нов мощен атомен ледоразбивач за завоюване на Арктика. Експерти коментират, че Русия хем увеличава военното си присъствие в Арктика, хем опитва да убеди останалия свят, че не смята да превръща този район в нова зона на политическо и военно противопоставяне. В същото време стана известно, че Русия ще разположи в района на Балтийско и Черно море две свръхнови радиолокационни станции, с които ще контролира огромни територии от крайбрежието. В неделя Москва реагира остро на срещата на НАТО във Варшава и обяви, че алиансът си измисля заплахи в лицето на Русия. Само ден след като лидерите на пакта се разотидоха, Кремъл вдигна на крак ракетните си войски в различни райони - от Тверска област до Алтай. В ученията са задействани около 400 единици бойна техника, включително автономните пускови системи “Топол”, “Топол-М” и “Ярс”. По време на учението ще бъде отработено отблъскване на противника по суша и вода, както и преодоляване на заразена местност. През лятото е планирано и изпитанието на новата тежка междуконтинентална ракета “Сармат”, която трябва да влезе на въоръжение до 2018 г. 

Мнения Daily - Не с танкове и ракети, става и с дребни суми

Война и мир Русия се опитва да създаде зона на влияние с военни средства. Наблюдаваме и масирана милитаризация по границите на НАТО в Арктика, в Балтика, в Черно море и дори в Средиземно море. Знаем за мащабни, агресивни и необявени от руската страна маневри и трябва да реагираме на това. Това, което правим, има отбранителна насоченост, не искаме да провокираме конфликт, а се опитваме да го избегнем. Разполагането на войски на изток беше отговор, адаптиран към агресивните действия на...

Столтенберг: Русия опитва да създаде с военни средства зона на влияние

Русия се опитва да създаде зона на влияние с военни средства, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския в. "Билд", предаде Франс прес. "Москва анексира Крим и подкрепя сепаратистите в източната част на Украйна в нарушение на международното право. Наблюдаваме и масирана милитаризация по границите на НАТО в Арктика, в Балтика, в Черно море и дори в Средиземно море", подчерта Столтенберг.