25.10.2016

Още

Паметник на Васил Левски предстои да бъде открит в парка на Военната академия

Бюст-паметник на Васил Левски предстои да бъде открит в края на ноември в парка на Военната академия в София. Той е дело на скулптора Красимир Ангелов и архитекта Венцислав Йочколовски. Столичната община участва финансово в проекта, а дирекцията "Зелени системи" е оформила растителността около монумента. Остава да бъде направена гранитната облицовка на кръста върху бетонната настилка, под формата на кръст, върху която е издигнат паметникът. Четири години проектът за този паметник е чакал своята реализация. За скулптора Красимир Ангелов задачата е била голямо предизвикателство: Имам отговорност към направата на самия образ. Като всеки българин, аз също го нося в сърцето си. За да бъде най-близко до самото изображение тази представа в хората за образа на Левски е най-трудната задача.В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Евелина Стоянова.

В Синодната палата предстои среща, посветена на поклонническия туризъм

Днес в Синодната палата в София ще се състои тристранна среща между зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, гостуващият у нас Богородски епископ Антоний - викарий на Руския патриарх Кирил и Неврокопски митрополит Серафим, който отговаря за организирането на поклонническия туризъм в Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Основна тема по време на тристранната среща ще бъде активизирането на поклонническия обмен между Русия и България, набелязване на конкретни мерки за улесняване на пътувания до светите места в България на вярващи православни християни от Руската православна църква и на българи по местата за поклонение, принадлежащи на Руската православна църква – Московска патриаршия. Богородски епископ Антоний е един от високопоставените представители на руската църква, защото е  ръководител на управлението на задграничните учреждения при Московската патриаршия и същевременно е ръководител на Поклонническия център към нея.  Той ще бъде у нас на посещение от днес до понеделник по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на руския патриарх Кирил.  Работната тема на визитата ще бъде свързана с организирането на поклонническите пътувания до България и от България на вярващи православни християни в рамките на договореното между Руската православна църква и Българската православна църква, както и оживлението на поклонническия поток на духовенство и православни християни от двете страни. През май 2014-а патриарх Неофит извърши официална мирна визита в Руската православна църква, където разговаря с нейния предстоятел - патриарх Кирил, и една от темите засегнати по време на разговорите в Даниловския манастир станаха пътуванията на православни християни от Руската православна църква до светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от османското иго, и към светините на Руската православна църква.  По късно патриарх Неофит разговоря с министърът на туризма Николина Ангелкова, за възможностите за популяризиране на православните ни храмове и манастири и включването на тези обекти в туристически пакети и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. По време на тази среща бяха набелязани и конкретни мерки за развитието на поклонническия туризъм у нас.

В Синодалната палата предстои среща, посветена на поклонническия туризъм

Днес в Синодалната палата в София ще се състои тристранна среща между зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, гостуващият у нас Богородски епископ Антоний - викарий на Руския патриарх Кирил и Неврокопски митрополит Серафим, който отговаря за организирането на поклонническия туризъм в Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия. Основна тема по време на тристранната среща ще бъде активизирането на поклонническия обмен между Русия и България, набелязване на конкретни мерки за улесняване на пътувания до светите места в България на вярващи православни християни от Руската православна църква и на българи по местата за поклонение, принадлежащи на Руската православна църква – Московска патриаршия. Богородски епископ Антоний е един от високопоставените представители на Руската църква, защото е  ръководител на управлението на задграничните учреждения при Московската патриаршия и същевременно е ръководител на Поклонническия център към нея.  Той ще бъде у нас на посещение от днес до понеделник по покана на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с благословението на руския патриарх Кирил.  Работната тема на визитата ще бъде свързана с организирането на поклонническите пътувания до България и от България на вярващи православни християни в рамките на договореното между Руската православна църква и Българската православна църква, както и оживлението на поклонническия поток на духовенство и православни християни от двете страни. През май 2014-а патриарх Неофит извърши официална мирна визита в Руската православна църква, където разговаря с нейния предстоятел - патриарх Кирил, и една от темите засегнати по време на разговорите в Даниловския манастир станаха пътуванията на православни християни от Руската православна църква до светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от османското иго, и към светините на Руската православна църква.  По късно патриарх Неофит разговоря с министърът на туризма Николина Ангелкова, за възможностите за популяризиране на православните ни храмове и манастири и включването на тези обекти в туристически пакети и за разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията. По време на тази среща бяха набелязани и конкретни мерки за развитието на поклонническия туризъм у нас.

Найден Боричев: Предстои сезонът на сезоните във фигурното пързаляне

Това ще е една предолимпийска година, която мисля си ще влезе в историята с най-сложните програми, с най-невероятните съчетания и в четирите категории. Ще видим неща, които не са правени до сега никога. Финалът в Марсилия през декември ще бъде взривоопасен. Мисля, че това ще бъде сезона на сезоните в историята на фигурното пързаляне, това заяви специално за предаването „На финала“ един от най-добрите ни състезатели по фигурно пързаляне в близкото минало , а сега треньор Найден Боричев по повод предстоящия сезон в този спорт. Найден Боричев сега е наставник на Иво Гатовски с когото са свързани най-големите ни надежди за добро представяне този сезон. Неговата подготовка практически започна наново, след като пропусна целия минал сезон, заради контузия. Работи много добре през последните 3 месеца. Направи добра лятна подготовка. Целта с тези ранни състезания е да направим минимум нормативи поне за европейското първенство. Отрано да ги имаме гарантирани, за да може да се фокусираме после върху тези за световното първенство, добави Боричев.

Предстои затопляне

Очертават се доста приятни почивни дни

Поредна голяма крачка в търсенето на живот на Марс предстои днес

Поредната голяма крачка в търсенето на живот на Марс може да бъде направена днес, когато се очаква европейски космически апарат да кацне на Червената планета, съобщи Ройтерс.