24.10.2016

Мощен турски аскер тръгва за Ирак да щурмува Мосул

Турция е подготвила около 5 хиляди бойци за участие в операцията за освобождаване на Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън пред телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС и БТА.

Още

Иракски военни: Убити са почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул

Иракските военни твърдят, че са убили почти 800 джихадисти от началото на офанзивата за отвоюване на Мосул, съобщава БТА. Операцията започна преди седмица с подкрепата на водената от САЩ международна коалиция. Смята се, че във втория по големина иракски град има между 4 и 6 хиляди активисти на групировката "Ислямска държава".

Иракската армия е ликвидирала 772 терористи на ИД от началото на операцията в Мосул

Иракската армия седмица след началото на операцията по отвоюването на Мосул от „Ислямска държава“ е ликвидирала 772 терористи от групировката и е освободила 74 населени места, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус. Информационното бюро на военното командване на иракската армия съобщава, че още 23 терористи са били задържани. Военните са успели да унищожат 127 коли-бомби и са произвели контролирани взривове на 397 самоделни взривни устройства. Армията е открила и две работилници за изготвянето на експлозиви на терористите. Освен това от началото на операцията иракските военнослужещи са „освободили от терористите 74 села и населени места“. 

Военни сили на Ирак са на 8 км. от Мосул. Готвят удари

  Правителствените сили на Ирак се приближиха до 8 километра от град Мосул, който терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) държи от две години, предаде БГНЕС. Иракската армия напредва към северните райони на града, а шиитските и кюрдските доброволчески отряди „пешмерги“ активно действат на западния фронт, твърди ливанската телевизия „Ал Маядин“. Тази сутрин „пешмергите“ успешно са отразили атака на ИД срещу град Синджар, разположен западно от Мосул. Операцията по освобождаването на Мосул, който ИД обяви за своя столица в Ирак, започна на 17 октомври. В нея са задействани общо 60 000 души, подкрепяни от международната коалиция, оглавявана от САЩ. По данни на разузнаването в града има 5000-6000 въоръжени джихадисти. 

Армията на Ирак е освободила повече от 50 населени места от ИД край Мосул

Правителствените сили на Ирак са освободили повече от 50 населени места от „Ислямска държава“ край южните покрайнини на Мосул, предаде ТАСС, позовавайки се на местни медии. Става дума за населени места разположени в стратегически-важния район между градовете Ел Кияра и Мосул.  Наземната военна операция по освобождението на Мосул започна на 17 октомври. Освен правителствените войски в кампанията участват сътрудници на полицията, кюрдски отряди и милициите на местни племена.

Армията на Ирак е на 8 километра от Мосул

Правителствените сили на Ирак се приближиха до 8 километра от град Мосул, който терористичната групировка „Ислямска държава" (ИД) държи от две години. Иракската армия напредва към северните райони на града, а шиитските и кюрдските доброволчески отряди „пешмерги" активно действат на западния фронт, твърди ливанската телевизия „Ал Маядин". Иракските и кюрдските сили "затягат примката" около "Ислямска държава" в Мосул Т...

Ирак отрече турски войски да участват в битката за Мосул

Ирак заяви, че Турция не участва в операцията по освобождаване на Мосул от групировката "Ислямска държава", след като Анкара обяви, че оказва военна подкрепа в тази битка, предаде Франс прес. "Иракското оперативно командване отрича Турция да участва под каквато и да било форма ...