26.10.2016

Обвиненият в тероризъм Захариев остава в ареста

Експертизата сочи, че той е в състояние да разбира значението на извършеното

Още

Проф. Захариев: Трябваше да спрем реализацията на „Белене“, когато немският инвеститор се оттегли

Фактът, че се оттегли един стратегически партньор в лицето на немския инвеститор и разпространител на енергийни мощности, означаваше че на момента трябва да се спре реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново икономистът проф. Андрей Захариев. По думите му фактът, че сме загубили немския бизнес, който е изключителен публичен оператор и който има опит в подобни операции, е означавало, че на момента проектът трябва да бъде спрян. „Някой, като че ли на инат, не повярва на знака от Германия , и продължи с вземането на това решение. В крайна сметка атомната централа беше по модел на АЕЦ „Козлодуй“, а АЕЦ „Козлодуй“ е регистрирано дружество по търговския закон. То си има принципал, активи, пасиви и внася данъци. По тази логика, когато едно дружество заявява оборудване за милиарди евро, а няма нужния ресурс в своя капитал, тогава става нещо странно. Тогава трябва да се отговори на въпроса – принципалът, тук се разбира съответното Министерство, дал ли е изрично указание, взето ли е решение, било то на министерско ниво, защото Министерски съвет е този, който има право да се разпорежда с бюджета на страната ни, да се извърши такава покупка. Защото виждаме какви са последствията от два подобни неразумни подписа“, заяви проф. Захариев. Той отбеляза, че има намеса на прокуратурата и публичен укор към България като надежден заявител на подобно високотехнологично оборудване, а страната ни за втори път го поръчва. „Първият беше заявката на високотехнологичен реактор – този на чешкия концерн „Шкода“. Сега вероятните алтернативи са - първо създаването на един музей, в случая с два експоната на нереализираните ядрени проекти, или отново оборудване, което да продаваме на трети страни, но за съжаление, на цена, която едва ли ще покрие всички направени до сега разноски от българския данъкоплатец и респективно фирмите в енергетиката“, посочи проф. Захариев.    

Прокуратурата е прекратила разследването срещу Сабрие Сапунджиева, Захариева обжалва

През септември прокуратурата е прекратила е прекратила досъдебното производство, образувано през 2014 г. срещу бившият заместник-министър на правосъдието в кабинета на Пламен Орешарски - Сабрие Сапунджиева. Сигналът срещу нея беше, че средства от фонда за подобряване условията в затворите са били използвани за ремонт на апартамент, ползван от Сапунжиева. Стойността на ремонта, представен като спешен, е за близо 50 хиляди лева и включва полагане на 150 метра кабел, монтирани са 68...

Екатерина Захариева обясни свързано ли е напрежението във ВСС с президентските избори?

Не ми се иска да свързвам напрежението във ВСС с изборите, но е факт, че напоследък то доста се нагнетява. Бях оптимист в началото на тази година. Разделиха се на две колегии и мисля, че беше за добро. Не взимам отношение – те бяха 3 кандидати за председател, двама от тях събраха мнозинство. И двамата бяха много достойни, но законът си има правила. Това заяви в ефира на БНТ Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева: Намалели са децата в наказателните интернати

От 2010-та година досега, поне пет пъти са намалели децата в наказателните интернати, но все още има 51 малолетни деца, които са в такива институции. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева в студиото на "Деня започва". Вижте целия разговор във видеото!

Ученици от ПГИМ „Йордан Захариев“ с престижно класиране на Национално състезание по природни науки и екология

Учениците от дванадесети клас в ПГИМ - Робърт Ананиев и Мариана Котова - се представиха успешно на Национално състезание по природни науки и екология, което се проведе на 15 и 16 октомври 2016 година в град Сопот. Компетентно жури от уважавани университетски преподаватели, специалисти по природни науки, оцени проекта им „Баланс на хормоните, баланс на живота" с оценка Отличен (5.75). Ръководител на учениците е учителят по биология г-жа Силвия Русимова. За работата си учениците казват: „Основната цел на нашия проект е да докажем връзката межд...