22.10.2016

Българска фирма от Исперих е с най-голямо задължение към тютюнопроизводителите от Североизточна България.

Около 200 000 лева са задълженията на фирмата от Исперих, която изкупи тютюна на стопаните от Североизточна България. Другите две - най-голямата българска и гръцката фирма, ще се разплатят до края на седмицата. Вече втори месец няма никакви индикации от страна на управителя на фирмата от Исперих, че ще се издължи на стопаните. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. На 9 октомври отново ще заседава Управителният съвет, заради проблема с неизплатените средства. Най-вероятно ще бъде взето решение за провеждане на протестни действия пред сградата на предприятието в град Исперих, това е фирмата, която вече над 6 месеца забавя плащанията към тютюнопроизводителите за изкупената реколта от 2015 стопанска година. До 7 октомври другите две фирми, които имат задължения към стопаните от Североизточна България ще се разплатят с тях на 100 процента, каза още Цветан Филев.

Още

Изплащат средствата на тютюнопроизводителите в Североизточна България

Търговски фирми, които изкупуват тютюн в Североизточна България, все още дължат над 160 000 лева на тютюнопроизводители от района за тютюна от миналогодишната реколта. Единствената фирма, която се е разплатила почти на 100% е "Булгартабак Холдинг." Това съобщи председателят на Националната асоциация на тютюно-производителите в България Цветан Филев. Парите днес са по сметките на стопаните от общините Сливо поле, Силистра, Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Тервел. Дружеството е изкупило суровина в периода от 14 март до 3 април 2016 г. Към момента неизплатени остават около 25 тона от реализираната продукция, като се очаква дружеството да преведе парите на 23 септември. Гръцката фирма, която дължи пари на стопани от общините Венец и Каолиново за изкупен тютюн сорт "Каба кулак", ще се издължи от 19 до 23 септември. Единствено търговската фирма, стационирана в град Исперих, не дава никаква индикация, че има намерение да се разплати със земеделските стопани от Североизточна България. Ужилени са тютюнопроизводители от двете сортови групи тютюн "Каба кулак" и "Бърлей". Стойността на дълга е около 140 хиляди лева, заяви Цветан Филев.

Три от общо 4 фирми продължават разплащането с тютюнопроизводители от Североизточна България

Три от общо 4-те фирми, сред които и "Булгартабак", продължават разплащането с тютюнопроизводители от Североизточна България, на които дължат пари. Единствено фирмата от Исперих е поискала отсрочка до началото на новата изкупна кампания за реколта 2016-та година, която ще стартира в края на октомври - началото на ноември. От следващата седмица, собственикът ще се срещне със стопаните, на които дължи пари. Изготвен е график за срещите по селата.  В понеделник, от 11 часа отново ще заседава Управителният съвет на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Ще се анализираме ситуацията и ще се обобщим информацията, след което ще се реши, какви ще са по-нататъшните действия, каза председателят й Цветан Филев. Повече от 200 семейства от близо 400, които отглеждат тютюн в село Ясенково, община Венец, не са си получили парите от гръцката фирма. Това съобщи кметът на селото Метхи Сали, който е и тютюнопроизводител и също има да получава пари. По думите му, дружеството дължи между 1000 и 10 000 лева на семействата.