27.10.2016

Турция води преговори със съюзниците си за ново примирие в Сирия

Турция води преговори със своите съюзници за повторно установяване на примирие в Сирия. Това заяви днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън. „Ние координираме действия с нашите партньори. Полагаме усилия за възобновяване на прекратяването на огъня в Сирия.

Още

Турция: Военната операция в Сирия ще е насочена срещу Рака

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че военната операция в подкрепа на сирийските опозиционни бойци в Северна Сирия ще бъде насочена срещу де факто столицата на контролираните от „Ислямска държава“ територии – Рака, информира БГНЕС. Ердоган заяви, че бунтовниците в момента напредват към важния град Ал Баб, за да могат да го изчистят от елементи на групировката. След поемането на контрола върху града те ще се насочат към Манбидж, контролиран от август насам от сирийските кюрдски милиции, след което „ще тръгнем към Рака“. Очаквайте подробности. 

По време на атаките в Сирия са загинали 22 деца

По време на въздушни нападения в сирийската провинция Идлиб е уцелено училище и на място са били убити 22 деца и 6 учители, съобщава УНИЦЕФ пред АФП. „Това е трагедия. Безобразие. И ако е умишлено, то неминуемо е военно престъпление”, коментира Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Спорд него училищния комплекс е бил „многократно обстрелван”, добавяйки,че това е най-смъртоносната атака върху училище , извършена от началото на войната преди 5 години, пише БГНЕС. Пред журналисти, руският представител в ООН Витали Чуркин изрази надежда, че „(руснаците) не са виновни за ударите”, но ще изчака изявлението на министъра на отбраната. 

Ердоган: Военната операция в Северна Сирия ще се концентрира върху Ракка

Турската военна операция в подкрепа на сирийските опозиционни бойци в Северна Сирия ще се концентрира върху контролирания от "Ислямска държава" град Ракка. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той уточни, че в момента бунтовниците напредват към важния град Ал Баб, за да го разчистят от бойци на "Ислямска държава". След като превземат Ал Баб, ще се насочат към град Манбидж, който беше завоюван от кюрдските милиции през август, и "тогава ще отидат към Ракка".Междувременно турският министър на отбраната Фикри Ъшък заяви пред турската медия Хабер, че Турция е помолила САЩ да не позволят на кюрдските милиции да навлязат Ракка. Анкара е готова да предостави военна помощ за превземане на Ракка от "Ислямска държава", допълни Ъшък. В сряда американски военен представител каза, че кюрдските милиции ще бъдат включени в операцията срещу Ракка. Турция обаче е против кюрдските формирования и ги разглежда като терористи заради връзките им с кюрдските сепаратисти на турската територия.

"Вашингтон таймс" изброи 5 опашати лъжи на Хилъри за Сирия

Кандидатът за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън и нейните колеги рупори за по-голяма военна намеса на Съединените щати в Сирия градят своята теза на пет изумителни лъжи. Това пише Брус Фейн във в. „Вашингтон таймс“, цитиран от БГНЕС.

Ердоган: Турската операция в Сирия ще е насочена срещу Ракка

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че военната операция в подкрепа на сирийските опозиционни бойци в Северна Сирия ще бъде насочена срещу де факто столицата на контролираните от „Ислямска държава" територии - Ракка. Започна подготовката по изолиране на Ракка Ердоган заяви, че бунтовниците в момента напредват към важния град Ал Баб, за да могат да го изчистят от елементи на групировката...

28 деца загинаха при въздушен удар по училище в Сирия

Според генералния директор на организацията това може да е най-смъртоносната атака срещу училище от началото на войната