24.10.2016

Полша няма да подкрепи Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет

Лидерът на управляващата консервативна партия в Полша Ярослав Качински обяви, че правителството на Полша няма да подкрепи Доналд Туск, бивш премиер на страната, за втори мандат като председател на Европейския съвет, съобщава „Асошиейтед прес”.

Още

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази безпокойство по повод опита за преврат в Турция и последствията от него

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази безпокойство по повод опита за преврат в Турция и последствията от него, предаде Deutsche Welle. „Ситуацията сякаш е под контрол, но тя е далеч от стабилна. Напрежението и предизвикателствата в Турция не могат да бъдат разрешени с помощта на оръжие. Военният преврат няма място в съвременна Турция“, заяви Туск. Според него все още е рано да се извеждат каквито и да е оценки за възможните последствия от случилото се, но въпросът се заключва в това „каква ще излезе Турция от тази криза“. Председателят на Европейския съвет отбеляза, че нататъшните действия на Турция ще имат решаващо значение за отношенията между Анкара и Брюксел. „Надеждата ни е, че ще запазим Турция като централен партньор“, резюмира Туск.

Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Премиерът Борисов е поискал ясна позиция от Еврокомисията за газоразпределителния център "Балкан" край Варна, както и да се съгласуват последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене". Борисов иска уверението на Комисията, че от правна гледна точка газовият хъб отговаря изцяло на европейското законодателство. Доналд Туск е гарантирал, че в кратки срокове България ще получи позиция по поставените теми.

Валония отказа да изпълни „ултиматума на ЕС“ за СЕТА

Председателят на парламента на белгийската област Валония Андре Антоан заяви, че ултиматумът на ЕС, отправен към региона, за подкрепата на търговското споразумение с Канада (СЕТА) няма да бъде изпълнен, предаде AFP, цитирана от Фокус. „Няма да е възможно да уважим ултиматума“, заяви Антоан, посочвайки крайния срок поставен от председателя на Европейския съвет Доналд Туск към страната, да съобщи най-късно на 24 октомври дали ще подкрепи СЕТА. 

ЕС и Канада обсъждат подписване на СЕТА тази седмица

Европейският съюз и Канада ще решат днес дали да се проведе планираната среща на върха в четвъртък за подписване на търговското споразумение СЕТА. Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск да обсъди темата по телефона с канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде БНТ. Вчера в Брюксел приключиха спешните преговори за спасяване на споразумението за свободна търговия на Евросъюза с Канада, блокирано от белгийския регион Валония. Неуспехът повдига въпроса за способността на Общността да сключва изобщо търговски споразумения, отбелязват наблюдатели. Премиерът на Валония обави, че съгражданите му се нуждаят от още време, но председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и канадският министър на търговията Кристия Фрийланд изразиха оптимизъм, че подписване тази седмица все още е възможно.

Валония няма да спази поставения за днес срок от ЕС за СЕТА

Регионалният парламент на Валония няма да спази поставения за днес срок от ЕС да даде съгласие за споразумениетос Канада за свободна търговия /СЕТА/, заяви пред белгийското радио РТЛ неговият председател Андре Антоан: Не, няма да е възможно. Живеем с постоянни заплахи и това не е приемливо между демократи. Първо ни казаха, че крайният срок е петък, после – неделя сутрин, а сега понеделник. Това не е сериозно. От април насам сме предупредили Еврокомисията, че ако няма радикални промени в текста, отговорът ще е „не“. Изправени сме пред една камара текстове сега – имаме 300 страници договор плюс 1300 страници приложения, 3 тълкувателни декларации, имам писма, двустранни декларации. Дори сега има декларация от федералното правителство на Белгия, за която то не ни е консултирало. Без мандат от местната власт на Валония, Белгия остава единствената от 28 държави в ЕС, които блокират подписването на СЕТА, насрочено за 27 октомври. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск очаква окончателен отговор от белгийския премиер тази вечер.

Валония няма да уважи ултиматума на Европейския съюз

Председателят на Валонския парламент Андре Антоан заяви, че няма да уважи ултиматума на Европейския съюз за подкрепа на търговското споразумение с Канада, което белгийската провинция блокира, предаде АФП. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде на Валония краен срок до понеделник вечер да реши дали ще подкрепи пакта.