22.10.2016

Официално: Няма метеоролози – няма време от Мусала

Станцията е затворена до пролетта, заради липса на обучени хора

Още

Кунева: Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала

Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов, относно закриването на Метеорологичната станция на връх Мусала.

Липсата на данни от Мусала нямало "значително да влоши " прогнозите за времето

Временното затваряне на метеорологичната станция на връх Мусала няма да попречи в голяма степен на метеорологичната прогноза, изготвяна от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През пролетта предстои монтаж на автоматична станция. Това се разбира от становище на директора Христомир Брънзов, публикувано на сайта на института. Междувременно синоптици заеха друга позиция - че временното затваряне на станцията ще разстрои прогнозите им и ще доведе до неточности....

Кунева съобщи, че не се планира закриване на станцията на Мусала

Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала. Това заяви образователният министър Меглена Кунева по време на днешния парламентарен контрол. „Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научни

Няма да има закриване на меторологични станции в страната

Близо 10 хиляди души досега са се подписали в петицията за незабавно възстановяване на станцията на връх Мусала. От Института по метеорология при БАН са категорични, че закриване на станции няма да има, те ще бъдат оптимизирани. Това би довело до затваряне на 20 бази, а преди пролетта - тази на връх Мусала няма да заработи.

Срещу безумието – с безумие!

Спомняте ли си поговорката „Без наука няма сполука“? Ако си я спомняте, забравете я! И запомнете нова, по-актуална поговорка – „В България за науката няма сполука“. Защото в България за наука се отделят едва половин процент от брутния вътрешен продукт, докато в останалите страни на Европа, към която уж се числим, средно процентите са цели два. Поради тази простичка причина учителските заплати са мизерни, заплатите на университетските преподаватели са смешни, а младите научни работници от БАН знаят адресите на всички магазини за дрехи втора употреба. Поради тази простичка причина астрономическата обсерватория на Рожен от години бере душа и миналата зима оживя благодарение на волни пожертвования. Поради тази простичка причина метеорологичната станция на връх Мусала на първи този месец хлопна кепенците за неопределено време. Същата тази станция, която е открита през далечната, много далечната 1932 година. Същата тази станция, която не е прекъсвала работата си дори по времето на Втората световна война, дори във времената на бомбардировки и купонни системи.