27.10.2016

Защо обичаме лошите новини? Амигдалата е виновна!

В наше време всяка секунда мозъкът ни е бомбардиран от много повече информация, отколкото може да обработи. И тъй като нищо не е по-важно от нашето оцеляване, всички подозрителни сигнали, стигнали до него, се пренасочват към важна част от темпоралния лоб, наречена амигдала.

Още

Учени изследваха как малките лъжи водят до по-големи измами

Малките лъжи водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек, толкова по-малко се притеснява да излъже. Ново изследване разкри не само, че ефектът е като при търкаляща се снежна топка, но и свързания с него биологичен механизъм, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Първоначално лъжецът изпитва неудобство, когато деформира истината. То обаче изчезва с увеличаването на лъжите, тъй като амигдалата – мозъчна зона, която контролира някои от емоциите ни, вече е привикнала с неистините. Така лъжите стават все по-големи.

Пленителната причина, която кара лъжците да лъжат

Казват, че ако излъжеш веднъж, завинаги си оставаш лъжец. Оказва се, че в това твърдение се крие известна истина, която може да бъде научно доказана. С тази задача са се заели група учени, които проследили и изследвали процесите в човешкия мозък, които ни помагат да приемем една лъжа по-лесно от истината. Те представят някои биологични доказателства, с които обясняват защо малките лъжи често прерастват във все по-големи. Проучването, публикувано в списание Nature Neuroscience, е направено от Тали Шарът от катедрата по експериментална психология в Лондонския университетски колеж. В него тя и колегите й, описват хитроумните начини, чрез които са тествали хорската склонност да проявяват непочтеност, докато сканирали мозъците им с магнитен резонанс. На 80-те души, участвали в изследването, бил показан стъклен буркан пълен с монети и били помолени да опишат на човек от научноизследователския екип колко монети има в буркана. Чрез различни стимули и въпроси, учените определяли кога някой от тях лъже или казва истината. Те открили, че когато хората лъжат, активността в онази част на мозъка, наречена амигдала (отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми), се променя. С всяка следваща изречена лъжа, активността в амигдалата на лъжците ставала все по-слаба. Екипът стигнал до извода, че изричането на първата лъжа предизвиква емоционална възбуда и покачва адреналина на човек, но с всяка следваща лъжа, възбудата и угризенията от нея отслабв...

Ето как малките лъжи водят до големи измами

Малките лъжи водят до по-големи измами. Колкото повече лъже човек, толкова по-малко се притеснява да излъже. Ново изследване разкри не само, че ефектът е като при търкаляща се снежна топка, но и свързания с него биологичен механизъм, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Първоначално лъжецът изпитва неудобство, когато деформира истината. То обаче изчезва с увеличаването на лъжите, тъй като амигдалата - мозъчна зона, която контролира някои от емоциите ни, вече е привикнала с неистините. Така лъжите стават все по-големи.