25.10.2016

Фалън: Въпреки Brexit ще продължим да блокираме войниците на ЕС

Великобритания ще продължи да блокира създаването на армия на Европейския съюз, тъй като тя ще подкопае НАТО. Това заяви днес в Бирмингам британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от „Ройтерс”. Франция и Германия се надяват, че решението на Великобритания с референдума да напусне ЕС, както и желанието й към нея да бъде проявена добра воля при преговорите за Brexit, ще проправи път за предложения за обща отбрана. "Напускането на ЕС не означава, че се отдръпваме от ангажимента си към сигурността на нашия континент", заяви Фалън на конгреса на британската Консервативна партия в Бирмингам. "Ще имаме водеща роля в НАТО - крайъгълния камък на нашата отбрана, разполагайки военни сили по източната граница на алианса догодина. Но ще продължим да блокираме (създаването на) европейска армия, която просто ще подкопае НАТО", добави той.

Още

Spiegel: Германия с рекордни инвестиции в Русия въпреки санкциите

Котировката на Русия е все по-висока сред инвеститорите в Германия. Само за първото полугодие на 2016 г. компании от Германия са вложили в страната толкова средства, колкото за цялата 2015 година, съобщи РИА Новости, позовавайки се на публикация в Spiegel. Изданието цитира данни на германско-руската търговско-промишлена палата и Немската федерална

Spiegel: Рекордни инвестиции на Германия в Русия въпреки санкциите

Котировката на Русия е все по-висока сред инвеститорите в Германия: само за първото полугодие на 2016 г. компании от Германия са вложили в страната толкова средства, колкото за цялата 2015 година, съобщи РИА Новости, позовавайки се на публикация в Spiegel.

Павлова: Въпреки новата цена на винетките, има повече продадени стикери тази година

Увеличава се броят на продадените винетни стикери, а брутните приходи от тях към 15 октомври т.г. са около 300 млн. лв. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, информира БТВ. Тя посочи, че въпреки увеличената цена, статистиката показва, че има значително увеличение в броя на дневните винетки за тежкотоварните автомобили и намаление за седмичните на коли за сметка на месечните за коли. Министър Павлова уточни, че броят на продадените седмични винетки e над 2,28 млн., а продадените месечни - 366 000 броя. По думите й, за 2015 г. продадените месечни винетни стикери са били 199 000. „В годишните няма голяма промяна вървят около 1,8 млн. броя средно всяка година”, допълни тя, като отбеляза, че около 200 000 от тях са по линия на социалното подпомагане за инвалиди. Лиляна Павлова подчерта, че промяна в цените на винетките догодина няма да има. След резкия им скок през м.г. имаше протести на граждани в цялата страна. Днес тя коментира, че след въвеждането на тол системата ще има изцяло ново ценообразуване. Поръчката за избор на изпълнител обаче се обжалва в съда. Целта е, след решение в близките дни, до края на годината процедурата да бъде доведена до финал, за да заработи системата през 2018 г.

Валония не отстъпи, въпреки натиска на ЕС и отказва да приеме споразумението с Канада

След спешни разговори шефът на Европарламента Мартин Шулц заяви, че има надежда сделката да бъде подписана в четвъртък. От подписването на СЕТА зависи отпадането на визите за България и Румъния за Канада от 2017 година.

Въпреки Брекзита: Все повече наши ученици напират да учат на Острова

9% повече българи са кандидатствали да започнат обучение в британски университет през академичната 2016/2017 година. Според данните на централизираната служба UCAS, чрез която се подават документи за всички бакалавърски програми в Обединеното кралство, кандидатите от България тази година са 2490, а през предходната са били 2280, съобщава БГНЕС.

Ренци няма да промени бюджетните си планове, въпреки протестите на ЕК

Премиерът на Италия коментира, че няма да се поддаде на "технократството" на ЕС