27.10.2016

Защо Франция купува 15 влака, от които няма нужда

Правителството поръчва новите високоскоростни влакове на стойност 450 млн. евро от производителя Alstom

Още

Кой е Мурад Хамид и защо Франция го издирва?

Задържаният у нас Мурад Хамид е публикувал пропагандни снимки на "Ислямска държава" в швейцарска социална мрежа под псевдоним, пише френският вестник "Льо Паризиен", който публикува фотография на задържания. Бил е познат на френските служби. Пет месеца преди задържането му през януари 2015 г. той е картотекиран, с така наречения фиш S, който обозначава хора, заплаха за националната сигурност на Франция. Според доклад на Дирекцията за вътрешна безопасност от 2014 г., обкръжението на Хамид е било в тесни връзки с джихадисти, пише още "Льо Паризиен". Според друго френско издание, "Журнал дьо диманш", Хамид е пътувал сам с влак през Унгария, Сърбия, България, преди да бъде върнат у нас от турските власти. Защо Париж издирва Мурад Хамид - вижте в материала на Емилия Запартова.

"Ройтерс": Защо Франция е най-застрашена от тероризма

След като две екстремистки атаки в Париж убиха 17 души през януари миналата година, френскоезичното издание на ИДИЛ - "Дар ал Ислам", излезе с Айфеловата кула на корицата и заглавие "Дано Аллах да прокълне Франция". Франция беше поразена отново миналия ноември, със 130 убити при атентати в Париж, и миналата седмица в Ница, където най-малко 54 души бяха убити от камион, врязал се в множеството след зарята за националния празник.

Защо Франция е най-застрашена от тероризма

Външни и вътрешни политики превръщат страната в мишена, сочи анализ на "Ройтерс"

Дешан обясни защо Франция не е рискувала

Селекционерът на Франция Дидие Дешан заяви след равенството 0:0 с Швейцария снощи, че спечеленото първо място в групата е най-важно. "Целта пред нашия отбор беше първо място в групата и ние я постигнахме. Швейцария на моменти контролираше мача, но ние имахме четири голови положения", започна специалистът. "Не можеше да рискуваме през второто полувреме, защото главната задача беше да не загубим и да завършим първи в групата. Важното е, че вървим по план. Има още много какво д...