26.10.2016

Горанов за идеята с данъците на покойници: Икономически обосновано е

Финансовото министерство може да преразгледа идеята за данъчно задължаване на покойниците чрез техните наследници - това обяви ресорният министър Владислав Горанов пред бизнеса и синдикатите при обсъждането на предложената промяна в Закона за облагане на доходите на физическите лица. Горанов мотивира предложението с нужното въвеждане на регламент, който ще улесни както данъчните, така и наследниците на тези лица. В следващата една седмица ще бъде намерено най-доброто решение, обеща финансовият министър по време на заседанието на тристранния съв...

Още

Икономическите предизвикателства пред следващия президент на САЩ

Настоящата кампания за президент на САЩ е една от най-неприятните в скорошната история и след като приключи след три седмици американците ще могат да си поемат глътка свеж въздух. Но някои анализатори вече са насочили вниманието си към това, което ще се случи след изборите

Излизането на Великобритания от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия

Решението на британците да излязат от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия още преди самия Брекзит, съобщи вестник „Райнише Пост“, като се позова на проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания, предаде БНР.    Според института негативният ефект върху най-голямата икономика в Европа през 2017 година ще бъде четвърт процентен пункт. Германският експорт ще падне с 9 на сто вследствие на отслабването на паунда и на британската икономика като цяло, прогнозират от Кьолнския институт.

Повишение на европейските акции след силни икономически данни и добри корпоративни новини

Европейските пазари на акции се намират на зелена територия след серия солидни икономически данни и позитивни корпоративни новини. Подкрепа за днешния инвеститорски риск-апетит на стария континент оказва поредицата позитивни данни през последните 24 часа за бизнес активността в еврозоната и САЩ през октомври, които сякаш сигнализират за добър икономически растеж от двете страни на Океана в началото на последното за годината тримесечие. Вчера агенция Markit представи предварителни доклади, показващи ускоряване на общата бизнес активност в еврозоната през настоящия месец до 10-месечен връх, както и солидно разширяване на промишлената активност в САЩ към едногодишен връх. Днес немският институт Ifo пък отчете изненадващо рязко подобрение на бизнес доверието в Германия през октомври до най-високо ниво от две и половина години насам. Това допринесе за повишение на немският фондов индекс DAX с 0,45% към 10872,72 пункта - най-високо негово ниво от началото на годината. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,22% към 345 пункта, задържайки недалеч от вчерашния триседмичен връх около 347 пункта (най-високо ниво от 4-ти октомври). Въпреки това индексът все още остава с близо 6% под неговите нива от началото на 2016-а година. Фондовият индекс CAC на борсата в Париж се повишава с 0,18%, тъй като инвеститорите игнорират по-слаби данни за бизнес доверието във втората по сила икономика на еврозоната и акцентират най-вече на добри финансови резултати на френската телекомуникационна компания Orange SA през третото тримесечие, които допринасят за скок на нейните акции с над 2 на сто. Най-солиден растеж регистрират акциите на минно-добивните компании благодарение на поскъпващите цветни метали. Акциите на Anglo American PLC нарастват с 3,52%, на Antofagasta PLC - с 3,05%, на Rio Tinto PLC - с 2,82% и на Glencore PLC - с 2,67%. Скок с почти 6% бележат акциите на проблемната италианска кредитна институция Banca Monte dei Paschi di Siena SpA след новината, че тя ще съкрати 2600 работни места и ще затвори около 500 свои клона като част от плановете за нейното заздравяване. Акциите на друга италианска компания - Luxottica Group, нарастват с 4,55%, след като известната фирма за очила отчете ръст на продажбите през третото тримесечие с 3,2 на сто. По-слаби от очакваното финансови резултати на швейцарската компания за технологични чипове AMS AG обаче провокират срив на нейните акции с цели 12,58%. Британският фондов индекс FTSE100 също се възползва от днешния солиден ръст на акциите на минно-добивните компании и нараства с 0,41%, заличавайки голяма част от вчерашния спад с 0,5 на сто.

Решението на британците да излязат от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия

Решението на британците да излязат от Евросъюза ще забави икономическия растеж на Германия още преди самия Брекзит, съобщи вестник „Райнише Пост“, като се позова на проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания.  Според института негативният ефект върху най-голямата икономика в Европа през 2017 година ще бъде четвърт процентен пункт.  Германският експорт ще падне с 9 на сто вследствие на отслабването на паунда и на британската икономика като цяло, прогнозират от Кьолнския институт.

Прокуратурата потвърди - бившият икономически министър Делян Добрев ще бъде обвинен до дни

Обвинението към Делян Добрев е, че е продължил дейност по проекта „Белене“ , а не е изпълнил решенията на МС и парламента. Той е имал задължението като министър да контролира подчинените си държавни дружества, свързани с проекта, но не го е направил.

Прокуртурата потвърди - бившият икономически министър Делян Добрев ще бъде обвинен до дни

Обвинението към Делян Добрев е, че е продължил дейност по проекта „Белене“ , а не е изпълнил решенията на МС и парламента. Той е имал задължението като министър да контролира подчинените си държавни дружества, свързани с проекта, но не го е направил.