28.10.2016

АБВ отправи обвинение за полицейски натиск по време на частичните местни избори

АБВ отправи обвинение за полицейски натиск по време на частичните местни избори, които се проведоха на 2 октомври в редица населени места. Заместник-председателят на партията Румен Петков коментира:В някои от населените места полицейщината стигна до брутализъм. Ще подчертая много дебело случаят "Тракиец". Там има зададен актуален въпрос от наши народни представители до министър Бъчварова, там полицейщината надмина най-мрачните ни очаквания. 20 дена две патрулки по домовете на хората ходили, да ги търсят в Хасково по работните им места и ако министър Бъчварова не вземе мерки за тази безпрецедентна злоупотреба с власт, служебно положение, това означава, че тя е съучастник в манипулирането на изборите. Това е манталитетът на ГЕРБ. Петков обяви още, че коалиция "АБВ-Гергьовден" издига Васка Горанова за кандидат-кмет на Столичния район "Младост" за частичните избори, които ще се проведат заедно с вота за държавен глава на 6 ноември. 

Още

Мариана Тодорова разкри пред БЛИЦ защо АБВ не подписа с БСП споразумение за честни избори

АБВ предложи да се добави точка в споразумението на БСП, която да гласи следното: „Политическите партии, които подписват споразумението да гарантират информиран избор на всички български граждани, чрез участие на издигнатите или подкрепени от тях кандидати в публични многостранни дебати. Честността на изборите засяга не само технологията им на провеждане, но и възможността претендентите да изразят своите платформи и визии за президентската институция, на базата на която хората да вземат информиран избор в прозрачни условия”. Коментар на зам.- председателя на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.  

Политологът Антон Тодоров за башибозушко ограбване: Костов забрани да се разследва приватизацията!

Антон Тодоров: Роден е през 1966 г. Завършил е политология в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломната му работа е на тема "Генезис и природа на патримониалната държава". Има над 200 публикации в българската и чуждата преса. Поканен е за експерт в анкетната комисия на НС за АЕЦ „Белене“. Антон Тодоров даде интервю за в. "Телеграф": за скритата приватизация и за това как дълбоко пазените тайни от миналото рефлектират върху нас днес.

АБВ: Министърът на външните работи има ли качествата да отстоява националния интерес?

Министърът на външните работи Даниел Митов за пореден път с действие или бездействие основателно провокира въпроса дали разбира какво всъщност е националният интерес и има ли качествата да го отстоява. Това заяви в декларация от името на ПГ на АБВ народният представител Светослав Белемезов, пише БГНЕС. Български и международни средства за масово осведомяване публикуваха информация за публични изявления на президента на Република Турция Реджеп Ердоган, в които са огласени две прикрити претенции на Турция да притежава сфери на влияние извън своите днешни граници, продължи Белемезов. Тези претенции могат да се приемат като опит за прокарване на ислямистка идеология и неосманистка политика, които нямат място в съвременните международни отношения. Подобни провокативни изказвания и пристрастни позовавания на исторически събития не са белег на държавническа отговорност и могат да се интерпретират като оспорване на споразуменията, с които са установени границите на държавите в региона. Това не помага на добросъседските отношения. На този фон предизвиква учудване мълчанието на българските официални власти в лицето основно на МВнР и липсата на действия, които биха способствали за осветляване на случая, за намаляване на общественото напрежение и за защита на националния интерес и националното достойнство. Вместо това министър Даниел Митов лековато подминава проблема със смехотворното пояснение, че не може да коментира „границите на широтата на сърцето на Ердоган“. ПГ на АБВ настоява първо МВнР на Република България да поиска обяснение от турската страна и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции по отношение на България, отбеляза Белемезов. От АБВ настояват министърът да докладва пред Комисията по външна политика за мерките, които е предприел и при необходимост проблемът да се обсъди с цялата му сериозност от правителството и НС, които да заемат категорична позиция и да предприемат мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на България. 

АБВ: Министър Митов за пореден път показва, че не знае какво е национален интерес

ПГ на АБВ настоява първо Министерството на външните работи на Република България да поиска обяснение от турската страна и да реагира остро на всякакви опити за териториални претенции по отношение на България

АБВ няма да подписва споразумение за честни избори с БСП

АБВ няма да подпише на този етап споразумението за честни избори, предложено от БСП, защото социалистите отказват да има многостранни дебати на претендентите за президентския пост. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова на брифинг в парламента.

"Труд": Зелените заграбват Рила под носа на МОСВ

Целият Национален парк „Рила“ да бъде обявен за биосферен резерват – това ще поискат утре представители на екологичните организации от коалицията „За да остане природа в България“. Те ще направят предложението по време на заседанието на обществения консултативен съвет към дирекцията на парка, научи „Труд“.