24.10.2016

Масови сблъсъци между протестиращи студенти и властите в Йоханесбург

Южноафриканската полиция използва днес зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу студентска демонстрация в кампуса на университета "Витватерсранд" в Йоханесбург срещу повишаването на студентските такси, предадоха Ройтерс и ДПА, предаде БНТ. Студентите замеряха с камъни полицейска кола и преобърнаха друга, а органите на реда се опитваха да наложат изпълнението на съдебно решение, забраняващо публичните събрания в този университет. Двама души бяха арестувани. Демонстрантите изпълняваха танца "тои-тои", станал популярен по времето на борбата срещу апартейда, и настояваха занятията да бъдат прекратени, докато не бъдат изпълнени исканията им. От управата на университета заявиха, че всички лекции протичат нормално и са заканиха да търсят отговорност от онези, които пречат на учебния процес. Тези дни в много висши учебни заведения в ЮАР има протести срещу високите такси за обучение, които го правят недостъпно за мнозинството чернокожи младежи. Подобни протести имаше и миналата година, но тогава правителството замрази равнището на таксите и назначи комисия, която да проучи начините за финансиране на образованието. През септември т.г. комисията обяви, че таксите ще нараснат с 8 на сто, което сложи началото на нова протестна вълна, съпроводена с насилие.

Още

Сблъсъци между полицаи и студенти в кампуса на университет в Йоханесбург

Южноафриканската полиция използва днес зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу студентска демонстрация в кампуса на университета "Витватерсранд" в Йоханесбург срещу повишаването на студентските такси, предадоха Ройтерс и ДПА.

ЮАР напуска Международния криминален съд

Република Южна Африка ще се оттегли от намиращия се в Хага Международен криминален съд, сочат съобщения в медиите в Йоханесбург, пише БГНЕС. Решението бързо разпали критиките на правозащитни организации срещу кабинета. Документът, който потвърждава плана за напускане на международния съд, носи подписа на министъра по международните отношение Маите Нкоана-Масхабане, беше огласен от кореспондента на SABC в Обединените нации.

Южна Африка напуска международния криминален съд в Хага

Република Южна Африка ще се оттегли от намиращия се в Хага международен криминален съд, сочат съобщения в медиите в Йоханесбург. Решението бързо разпали критиките на правозащитни организации срещу кабинета. Документът, който потвърждава плана за напускане на международния съд, носи подписа на министъра по международните отношение Маите Нкоана-Масхабане, беше огласен от кореспондента на SABC в Обединените нации.

EС се обяви за по-строги правила в търговията с диви растения и животни

ЕС ще настоява за още по-строги правила за търговията с диви растения и животни на световна среща за опазването на дивата природа.  Представителите на 182 държави и ЕС ще се срещнат утре на 17-ата конференция на страните по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CoP17 по CITES) в Йоханесбург, Южна Африка, за да се договорят за реални мерки за по-добро опазване на някои от най-уязвимите видове на планетата.  ЕС и неговите държави членки, представлявани от комисаря по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, отиват в Йоханесбург с единна позиция - мерки срещу трафика на диви животни и растения и свързаната с него корупция, както и определяне на международни стандарти за търговията с ловни трофеи, за да се гарантира, че подобна търговия може да се извършва само по законен и устойчив начин, съобщиха от ЕК в Брюксел.

Забраниха луксозните коли за служебни цели в Претория

  Новият кмет на Тшване, окръгът, в който се намира и столицата на РЮА Претория, наложи забрана върху купуването на луксозни коли за служебни цели, пише БГНЕС. Соли Мсиманга, който е от опозиционния демократичен съюз (ДС), също така заяви, че ще предаде за ползване от полицията 10 луксозни BMW, поръчани от предишната градска администрация от Африканския национален конгрес (АНК). С тези автомобили ще бъде оборудвано ново звено за преследване на похитители. „Няма да позволя обществени средства да се харчат за луксозни коли, когато нашият народ се бори за услуги, домове и работа“, гласи становището на Мсиманга. „ Hyundai i20 или Toyota Corolla могат да вършат същата работа на политиците като луксозните лимузини.” Освен това кметът на Претория забранява на политици и държавни служители да използват сини лампи за служебните коли, за да избягват задръстванията по пътищата. Само че за да влязат в сила тези мерки те трябва да бъдат одобрени от правителството на провинция Гаутенг, в която влиза Тшване., и която все още е управлявана от АНК, съобщи сп. „Нюзуик“. АНК загуби контрола в Тшване на местните избори през август, на които партията на нелсън Мандела регистрира най-лошия си изборен резултат от 1994 г. насам, макар и да запази мнозинството си от над 50% на националния вот. АНК загуби контрола над няколко големи градски центрове, включително и над Йоханесбург. Това е най-вече в полза на ДС, макар че партията е подкрепяна и от други опозиционни политически диби – включително и Борците за икономическа свобода – на места като Йоханесбург, където ДС ръководи правителство на малцинството.