21.10.2016

Още

Апелативен съд Пловдив: Ради Минчев остава кмет на Перущица

  Публиката в зала 5 на Апелативен съд Пловдив избухна в ръкопляскания, когато апелативен съдия Иван Ранчев отмени решението на Окръжен съд Пловдив за отстраняването временно на кмета на Перущица Ради Минчев, пише БГНЕС. Според Апелативния съд прокуратурата не е предоставила достатъчно доказателства, че в качеството си на кмет Ради Ненчев може да повлияе на следствените действия. „Това беше една политическа инсинуация в предизборните времена срещу ДСБ”, каза партийният зам.-председател Атанас Атанасов, който присъства на делото на всичките му инстанции. В съда днес бе внесена и подписка от жителите на Перущица, около 1500 души, в подкрепа на кмета. След края на заседанието Ненчев каза, че пет години вече шайка негодници пречат на работата му, но въпреки това общината е постигнала много. „Какво ли би било, ако ме бяха оставили да си гледам работата”, каза той. Според него въпреки проблемите с документацията за следствените действия, те са успали да представят навреме проектите си за инфраструктурата на града. Връщам се на работа, каза Ради Ненчев.

От прокуратурата в Пловдив поискаха отстраняването от длъжност на кмета на Перущица

  Окръжна прокуратура – Пловдив отправи искане до съда за отстраняване на Ради Минчев от длъжността кмет на Община – Перущица, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС. Това искане е отправено с оглед събраните към момента по досъдебното производство доказателства, вкл. посредством приложението на специални разузнавателни средства, за да се избегне опасността чрез служебното си положение обвиняемият да повлияе на свидетелите и създаде или укрие документи от значение по делото, като по този начин попречи на обективното изясняване на обстоятелствата по него. Разследването по досъдебното производство продължава. 

Съдът в Пловдив пусна под гаранция кмета на Перущица

  Съдия Веселин Ганев от Апелативен съд Пловдив промени наложената от Окръжен съд най- тежка мярка за неотклонение спрямо Ради Минчев, кмет на Перущица и другите двама задържани с него - Павлин Статев и Илияна Павлова в парична гаранция от 10 000 лв. за всеки, предаде БГНЕС. Определението бе посрещнато с аплодисменти в залата, в която присъства и Атанас Атанасов, депутат от ДСБ. Мотивите за по-леката мярка са чистото съдебно минало, добрите характеристики на тримата обвиняеми и трудовата им ангажираност. Съдът не намери достатъчно доказателства по обвинението за искане и даване на подкуп, а само за длъжностни престъпления. 

Прокуратура в Пловдив повдигна още две обвинения срещу кмета на Перущица

Още две обвинения срещу кмета на Перущица Ради Минчев повдигна Окръжната прокуратура в Пловдив. Първото обвинение е, че от март 2013 до март 2014 г. като кмет на общината, с помощта на другата обвиняема Илияна Павлова, Ради Минчев е присвоил 12 400 лева общински пари по сключени договори с две дружества от София по обществени поръчки. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор и конфискация на половината имущество, уточнява държавното обвинение. Двете софийски фирми не са знаели, че кандидатстват за обществените поръчки и не са подписвали такива договори – разясняват от прокуратурата. За подправянето на документите е помагала софиянката Илияна Павлова. Другото обвинение срещу Минчев е за фалшифициране на документи по обществената поръчка от 130 хиляди лева за свлачището край Перущица. Вместо документи за свършената работа той е представил разрешителното за изграждане на строителната площадка за овладяване на свлачището. Вчера Окръжната прокуратура повдигна обвинения на кмета Ради Минчев, на бизнесмена Павлин Статев и на Илияна Павлова за корупционно престъпление. 

Това е една шайка местни негодници, на които съм им показал къде им е мястото

Така кметът на Перущица Ради Минчев обвинието срещу себе си след решението на Пловдивския апелативен съд да върне градоначалника на работното му място. Кметът на Перущица беше задържан заедно с още няколко негови колеги преди три седмици и беше обвинен в корупция и злоупотреба със служебното си положение.

Съдът върна кмета на Перущица на поста му

Кметът на Перущица Ради Минчев беше върнат на поста си с решение на Пловдивския Апелативен съд. Решението на Окръжния съд градоначалникът да бъде отстранен като кмет, за да не пречи на разследването, беше отменено. Според магистратите не е налице най-важната причина за подобно решение – необходимите данни, че със служебното си положение Минчев ще попречи на събирането на доказателства по разследването. Кметът на Перущица изрази благодарност към своя екип, който през последните дни е дал всичко от себе си, за да успее да входира три инфрас...