25.10.2016

Светът в бойна готовност? Армия на ЕС ще подкопае НАТО

Великобритания ще продължи да блокира създаването на армия на Европейския съюз, тъй като тя ще подкопае НАТО. Това заяви днес в Бирмингам британският министър на отбраната Майкъл Фалън, цитиран от „Ройтерс”.

Още

WSJ: НАТО СЕ ГЪРЧИ ОТ СТРАХ ПРЕД МОДЕРНИЗИРАНАТА АРМИЯ НА РУСИЯ

 Усъвършенстването на техническото снабдяване и модернизацията на руските въоръжени сили в северния регион предизвикват тревога в НАТО, а също сред чиновниците от Норвегия и САЩ, пише  Wall Street Journal, позовавайки се на командващия силите на отбраната на Норвегия адмирал Хокон Брююн-Хансен.     Според адмирала, когото цитира изданието, руският и западният потенциал «са се приближили съвсем близо един до друг, както от времето на Студената война».     Той отбелязва още, че в момента «става дума за нови видове платформи, за нови видове сензори, за нови видове системи на въоръжение, които са значително по-гъвкави и значително по-действени от тези, които са били на въоръжение от времето на Студената война».     Според адмирала, Норвегия трябва да засили наблюдението си над новите «тихи» подводници на Русия, а също над самолетите и корабите на руснаците.   Чиновниците от НАТО споделят за изданието още, че те вече са активизирали военно-морските учения за «сдържането на руската агресия».     В частност, през лятото в Норвежско море са проведени маневри с участието на подводници, в които маневри са участвали осем страни-съюзници. Както отбелязва представителят на алианса, за сдържането на напрежението трябва да се предприемат дипломатически мерки, защото в дадения регион има пет членове на НАТО.         Както се твърди в публикувания през юли доклад на Центъра на стратегически и международни изследвания (CSIS), съюзниците от НАТО «не притежават способността да противодействат бързо на подводничарския призив от страна на Русия в голяма част от северната област на Атлантическия океан и Балтийско море».       В отчета се препоръчва внедряване на по-усъвършенствани подводници и модернизирани технологии за наблюдение над морското пространство.     Отношенията на НАТО с Москва се изостриха през март 2014 година след присъединяването на Крим към Русия. Тогава бе спряна работата на Съвета Русия — НАТО, чието първо заседание се състоя едва през април 2016 г. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не представлява заплаха за никого, но няма да остави без внимание действия, които са потенциално опасни за нейните интереси.  

Лондон: Армия на ЕС ще подкопае НАТО

Даже и брекзит няма да промени позицията на британското правителство

Мнения Daily - Европейска армия е ненужно дублиране на НАТО

Позиция: Европейска армия е ненужно дублиране на НАТО От интервю в "Дневник" с Майкъл Фалън, министър на отбраната на Великобритания, преди посещението му в България Идеята за Европейска армия се върти от доста време. Привърженици на федерализма в Европа искат да има съвсем различна отбранителна структура. Ние не смятаме, че тя е нужна. Имаме НАТО и за нас то е фундамент на нашата отбрана. Така и трябва да остане. НАТО е силен отбранителен съюз и не виждаме смисъл да се...

Йенс Столтенберг: Създаването на европейска армия няма да се отрази на НАТО

  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че плановете на Европейския съюз да разшири военното си сътрудничество няма да се отразят на работата на Алианса, пише Нова телевизия. „Няма противоречия между една силна европейска отбрана и силна НАТО, всъщност те ще се подсилват взаимно“, каза Столтенберг по време на участието си в среща на 28-те министри на отбраната от ЕС в Братислава. Неговият коментар дойде, след като британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон ще продължава да е против всякакви идеи за европейска армия , тъй като това ще подкопае дейността на НАТО. Министрите на отбраната обмислят френски и германски план за съвместна обединена отбрана и създаването на европейска военна щабквартира, след като по-рано този месец лидерите от ЕС се договориха за засилване на военното сътрудничество помежду си. По думите на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини европейските министри са „открили обща... нужда да се засили европейското отбранително сътрудничество, което да допълва НАТО“. По-рано днес Фалън заяви, че към момента не съществува мнозинство в ЕС, което да подкрепи идеята за обща европейска армия. 

Столтенбер: Обща армия на ЕС няма да пречи на НАТО

Осъществяването на идеята за единни въоръжени сили на държавите от ЕС няма да се конкурира с НАТО и да пречи на Алианса. Такова мнение изрази...

Великобритания се противопоставя на създаването на армия на ЕС, щяла да подкопае НАТО

Великобритания ще се противопостави на всички планове на Европейския съюз за засилване на военното сътрудничество, което може да попречи на НАТО, въпреки че е на път да напусне Съюза.