27.10.2016

Националната библиотека показва историческото тефтерчето на Раковски и още 45 ценни книги

  Над 40 старопечатни издания и ръкописи са представени в необичайна изложба на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, която беше открита днес. Изложените книги са част общо 91 тома, иззети от частно лице в Шумен през 2013 година. Много от тях са предлагани на частни колекционери на цена от 2000-3000 лева. „Не е важно на каква цена са предлагани изданията, важно е, че това наследство е спасено и опазено за поколенията”, каза на откриването на изложбата директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова, пише БГНЕС. Първоначално шуменската полиция тръгва по следата на обяви за продажба в интернет сайт. Заловеният от МВР търговец се е опитвал да подкупва служители на различни библиотеки да му съдействат за изнасянето на конкретни издания, за които е имал поръчки от колекционери. Днес ценните издания допълват колекцията на Националната библиотека, като предстои да преминат през експертна оценка, специализирана библиотечна обработка и реставрация. Една от най-любопитните за публиката книги е фалшификат на масонски ръкопис, чието авторство е приписвано на Георги Стойков Раковски. Преди време тя добива популярност като „Тефтерчето на Раковски“ по аналогия с това на Васил Левски, като се смяташе за сериозно доказателство за принадлежността на революционера към масонството. Вдъхновен от ценността на изданието български адвокат финансира отпечатването на фототипно издание, „преведено” на съвременен български език. При сравнение на ръкописа с автентични ръкописи на Раковски експерти от Националната библиотека потвърждават фалшификацията. Ръкописът е препис от печатно издание от началото на XIX век. На изложбата ще можете да видите и скандалния ръкопис, и неговото издание. Посетителите ще могат да видят старопечатни български и чуждоезикови издания, стогодишни книги, в голямата си част първи издания на бележити български писатели и първи преводи на произведения на европейски автори. Особен интерес представляват четири ръкописа – на църковнославянски, новобългарски, арабски и османотурски език, както и един фрагмент от ръкопис на арменски език. Изложбата е в Западното фоайе на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и продължава до 30 октомври. 

Още

Градина с пейки и театрална сцена радват учениците в двора на ВТГ "Георги Раковски"

В двора на Варненската търговска гимназия "Георги Раковски" вече има градина с пейки и театрална сцена. Проектът за облагородяване на част от двора на гимназията е с финансовата подкрепа на общината и е посветен на младежката европейска столица, в каквато градът се превръща през следващата година. Идеята е на учениците, като самите те са положили и труд за изпълнението й, обясни заместник-директорът на училището Никола Цанков: Идеята дойде от самите деца, които по един или по друг начин търсеха своето място, където да си почиват, да си прекарват междучасията, да имат своите моменти, проекти свои да изградят и съответно възможността навънка, на свеж въздух, лятото особено, да прекарват част от часовете си.

Генерал, поет или разбойник, Раковски умеел да бъде “личен“

Ат язди, калъч върти, в средата на хорото се напъхал...

Велосипедистка бере душа след сблъсък с БМВ в Раковски

Жена е с опасност за живота след катастрофа в Раковски, съобщават от полицията. Около 12.20 часа вчера в районното управление постъпил сигнал, че на ул. “Михаил Драгомиров” лек автомобил “БМВ” блъснал насрещно движеща се 67-годишна велосипедистка, която предприела ляв завой.

Велосипедистка е с опасност за живота след сблъсък с БМВ в Раковски

Жена е с опасност за живота след катастрофа в Раковски, съобщиха от пловдивската полиция. Около 12.20 часа вчера в районното управление постъпил сигнал, че на ул. “Михаил Драгомиров” лек автомобил “БМВ” блъснал насрещно движеща се 67-годишна велосипедистка, която предприела ляв завой. Пострадалата е транспортирана в болница в тежко състояние. Взета й е кръвна проба за алкохол. 50-годишната шофьорката на колата е тествана с дрегер, резултатът е отрицателен. Двете жени са жителки на Раковски. Образувано е досъдебно производство и продължава раб...

Нелепа смърт покоси 54-годишен мъж в село Раковски

Мъж на 54 години е бил открит мъртъв в землището на село Раковски, Каварненско, съобщи Областната дирекция на МВР. Той е намерен на 14 октомври, около 15,20 часа.

Раковски респектира Левски в контрола

Тимът от Димитровград направи заявка за силно представяне в шампионата