26.10.2016

ЕП е твърдо против големи наказания за Испания и Португалия заради дефицита

Европейският парламент е против предложението на ЕК за орязване на структурните фондове за Испания и Португалия поради прекомерните бюджетни дефицити на двете държави. ЕК обаче настоява за глоба – 0,2% глоба от БВП за всяка от двете страни и 0,5% орязване на сумите от струк

Още

Крецу: Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети чак през 2020 година

Частичното спиране на еврофондовете за Испания и Португалия ще се усети от държавите чак през 2020 година, заяви комисарят по регионалната политика Корина Крецу пред евродепутати в парламентарната комисия по икономически и парични въпроси. Тя обясни, че замразяването на фондове от бюджета за 2017-а може дори да не се отрази на двете държави, ако изпълнят изискванията на бюджетна дисциплина на еврозоната: Уверявам ви, че двете страни все още имат да получават плащания за 2014, 2015 и 2016 година и Комисията ще продължи да превежда парите. Разбира се, ЕК ще прекрати замразяването на средства за 2017 година веднага щом Испания и Португалия изпълнят изискванията на Съвета и когато правителствата решат, че прекомерните им дефицити са коригирани. Според европейските договори и правилата на Евросъюза за гарантиране на доброто финансово здраве на страните-членки, известни като Пакт за стабилност и растеж, бюджетният дефицит трябва да бъде под 3% . Въпреки че правителствата в Мадрид и Лисабон не спазиха изискването, страните от еврозоната решиха да не ги глобяват, но регламентът изисква автоматично замразяване на средства от структурните фондове.

Испания и Португалия - с подобно минало, но с различно бъдеще

Въпреки еднаквите трудности, през които преминаха двете страни, във възстановяването си те поемат в различни посоки

Испания и Португалия продължават да се борят с огнената стихия

Огънят се разгаря допълнително от силните ветрове и високите температури, съобщава НОВА телевизия. Властите в Португалия и Испания продължават опитите да локализират и потушат многобройните горски пожари, които от седмица бушуват на Пиренейския полуостров, предадоха БТА и Асошиейтед прес. В Португалия над 1800 пожарникари се борят с повече от 30 пожара из цялата страна. Но един от най-мащабните - в района на град Сао Педро до сол - вече е под контрол.  В Испания самолети хвърлят вода върху пламъците, а хеликоптери подпомагат наземните екипи в сраженията им в северната провинция Галисия с огъня, унищожил през последните дни около 17 хиляди хектара гори.    Силните ветрове и високите температури допълнително разгарят пожарите. Досега огнената стихия е отнела живота на най-малко четирима човека в Португалия и един в Испания. Стотици хора са евакуирани; има повредени и унищожени къщи. 

Овладяха пожарите в Испания и Португалия

В Португалия, където вече цяла седмица бушуват пожари, огнената стихия най-накрая е овладяна. Трима души загинаха, а стотици жители на остров Мадейра са евакуирани. Полицията е заресувала мъж, във връзка с палежите.

Борбата с пожарите в Португалия и Испания продължава (СНИМКИ)

Огънят се разгаря допълнително от силните ветрове и високите температури