27.10.2016

Френската комедия "Името" с премиера в Сатиричния театър

Френската комедия „Името“ на Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер е поставена в Сатиричния театър от проф. Здравко Митков. Премиерата е утре. Проф. Митков представи пиесата като един от най-добрите образци на интелектуална комедия. Надявам се, че ще бъде оценена от публиката на Сатиричния театър, а може би и на по-широка публика, каза проф. Митков. Радвам се, че успяхме бързо успяхме да реализираме спектакъла. Това е среща с високите традиции на френския хумор. Той успява да забавлява, без да слиза до нивата на ниския вкус. Французите имат патент за това. Напомни ми за най-добрите ппопадения на Ясмина Реза, например, отбеляза проф. Митков. Разказва за френски интелектуалци, които се събират на вечеря. Интригата се завързва край името на още нероденото дете на една  дама от присъстващите. Авторите са двама, имаш чувството, че са се надпреварвали - така сръчно е написан диалогът, допълни Здравко Митков. Михаил Билалов се нахвърли с голяма стръв към този материал. Неговото лично битие и развитието му в изкуството са го придвижили доста напред от времето, когато получи награда за изгряваща звезва. Николай Урумав и Ани Вълчанова също са мои студенти, каза още проф. Митков. Той разкри и другите премиерни заглавия в репертоара на Сатиричния театър. Чуйте ги в звуковия файл.

Още

„Странната двойка“ ще е пред публика на 28 октомври

Публиката ще се срещне със „Странната двойка“ на Нийл Саймън на 28-и октомври в Сатиричния театър в София. Режисьор на спектакъла е Андрей Аврамов, който разказа в ефира на „Хоризонт“, че главната тема в пиесата е приятелството: Авторът я разработва с много хумор, с тънко наблюдение на  човешките взаимотношения и забележително драматургическо майсторство , казва Аврамов и припомня, че Нийл Саймън е един от най-добрите комедиографи на нашето съвремие. Самата пиеса има дълга и необичайна съдба. Първообразът на „Странната двойка“ е създаден преди повече от половин век и се оказва толкова устойчив, че образите на двамата герои – с взаимно изключващи се характери, през годините претърпяват редица превъплъщения, като стават част от бродуейска версия, филм за голям екран, телевизионна поредица и анимационен филм. В момента един от американските канали показва вече трети сезон телевизионен сериал със същото име, разказва режисьорът и добавя: Самият автор актуализира пиесата си и успешно я ситуира в 21 век и това вариантът, който зрителите може да видят в Сатиричния театър. Любопитен детайл е, че за изходна точка на тази пиеса са послужили отношенията на драматурга с неговия брат. Нийл Саймън деликатно ни напомня, че приятелството е трудно изкуство, казва Андрей Аврамов: „Странната двойка“ се състои от двама несъвместими герои-приятели, които по силата на обстоятелствата живеят под един покрив. И тази  несъвместимост поражда цяла серия, цяла каскада от недоразумения и конфликти и поставя на изпитание тяхното умение да бъдат толерантни един към друг в името на истинското приятелство.

„Странната двойка“ - пред публика на 28 октомври

Публиката ще се срещне със „Странната двойка“ на Нийл Саймън на 28-и октомври в Сатиричния театър в София. Режисьор на спектакъла е Андрей Аврамов, който разказа в ефира на „Хоризонт“, че главната тема в пиесата е приятелството: Авторът я разработва с много хумор, с тънко наблюдение на  човешките взаимотношения и забележително драматургическо майсторство , казва Аврамов и припомня, че Нийл Саймън е един от най-добрите комедиографи на нашето съвремие. Самата пиеса има дълга и необичайна съдба. Първообразът на „Странната двойка“ е създаден преди повече от половин век и се оказва толкова устойчив, че образите на двамата герои – с взаимно изключващи се характери, през годините претърпяват редица превъплъщения, като стават част от бродуейска версия, филм за голям екран, телевизионна поредица и анимационен филм. В момента един от американските канали показва вече трети сезон телевизионен сериал със същото име, разказва режисьорът и добавя: Самият автор актуализира пиесата си и успешно я ситуира в 21 век и това вариантът, който зрителите може да видят в Сатиричния театър. Любопитен детайл е, че за изходна точка на тази пиеса са послужили отношенията на драматурга с неговия брат. Нийл Саймън деликатно ни напомня, че приятелството е трудно изкуство, казва още Андрей Аврамов: „Странната двойка“ се състои от двама несъвместими герои-приятели, които по силата на обстоятелствата живеят под един покрив. И тази  несъвместимост поражда цяла серия, цяла каскада от недоразумения и конфликти и поставя на изпитание тяхното умение да бъдат толерантни един към друг в името на истинското приятелство. Подробности за спектакъла ще научите от звуковия файл.

Френската интелектуална комедия "Името" - в афиша за 60-ия сезон на Сатирата

Зрителят ще мине през всички възможни състояния, през които е възможно да се мине - от изненада до шок, смях и сълзи. Думите са на актьора Михаил Билалов, изпълнител на главната роля във френската пиеса "Името", с която утре - 6 октомври, Сатиричният театър ще открие 60-ия си юбилеен сезон. Критиците определят спектакъла като брилянтна интелектуална комедия, в която авторите Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер изобретателно ни водят в лабиринтите на недоразуменията, породени от една безобидна шега.  В българския вариант на "Името" за първи път след 24 години на сцената ще се съберат състудентите от ВИТИЗ Михаил Билалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова. Режисьорът на постановката проф. Здравко Митков по онова време е бил асистент на техния випуск. В спектакъла участват и двама млади актьори - Богдан Казанджиев и Ирина Първанова. Пиесата е в превод на Михаил Билалов и Снежина Здравкова. Горида след премиерата си през 2010-а комедията получава шест номинации за най-престижните френски награди "Молиер", а след като е и филмирана има и няколко номинации за кино наградите "Сезар". За текста на пиесата, за възможността да работиш с приятели, както и за предизвикателството да играеш героиня, в която откриваш много свои черти, разказва Ана Вълчанова пред Даниела Бенишева. Чуйте.

Френска пиеса дава началото на юбилейния 60-ти сезон на Сатирата

Съвременна френска пиеса дава началото на 60-тия, юбилеен сезон за Сатиричния театър. Заглавието "Името" е хит на театралната сцена, а филмът по същия сюжет има две награди "Сезар". Ето кои актьори стоят зад българската сценична версия.

Михаил Билалов се събира с двама колеги от ВИТИЗ за нова постановка

Михаил Билалов, Николай Урумов и Ана Вълчанова, които са били състуденти от ВИТИЗ в класа на проф. Николай Люцканов, са звездите в “Името”. Това е премиерният спектакъл, с който Сатиричният театър ще открие новия си 60-и сезон. Билалов е впечатлен от постановката още преди 6 г., когато я гледа в Париж.