28.10.2016

Лошото време отложи мача на Григор за сряда

Двубоят ще стартира най-рано в 6:00 ч. утре

Още

Григор Димитров започва срещу Багдатис или Матио в Париж

Българинът може да се изправи срещу Новак Джокович в трети кръг

Доц. Григор Сарийски: Бюджетът за 2017 година е пица под прикритие!

Икономистът заяви, че с този бюджет МФ бетонира позициите си и си гарантира липсата на проблеми, за разлика от българската икономика. Най-важният закон в държавата – публикуваният през тази седмица проектобюджет за 2017-та, беше в центъра на вниманието ни тази сутрин. Какви параметри са заложени в него? И за какво ще харчи държавата през следващите 12 месеца? – потърсихме отговорите от икономиста от БАН доц. Григор Сарийски. Според него, ако разглеждаме макрорамката на бюджета като упражнение по смятане, то тя изглежда доста добре и чрез нея Министерство на финансите буквално бетонира позициите си. За радост на Владислав Горанов, така предложените числа няма как да създадат проблем на подопечното му ведомство. Това обаче не означава, че няма да предпоставят бъдещи проблеми в българската икономика! За Григор Сарийски, големият въпрос не е дали догодина бюджетът ще излезе на дефицит или не, а за какво и как ще бъдат похарчени парите в него. Досега ефективността на разходите не е никак висока, а числата в проектозакона показват, че тенденцията няма да бъде променена. Финансовото министерство по принцип има склонност предварително да подценява бюджетните приходи, с идеята в края на годината да отчете тяхното преизпълнение и регистрираните излишъци да бъдат ударно похарчени. Единственото, което ги спира да го направят и през тази есен, е предстоящият след броени дни президентски вот. Дали обаче след изборите намеренията няма да бъдат ревизирани? – само времето ще покаже! Факт е обаче, че правителството не удържа на думата си, че през следващата година няма да взема нови заеми. В проектобюджета за 2017-та са заложени 1,2 млрд. лева нов дълг, при положение, че предварителната заявка на министъра не включваше вземането на нови заеми за покриване на стари задължения. Идеята беше те да се изплащат чрез средствата, събрани във фискалния резерв. Защо това няма да се случи не е ясно, но вече натрупаните пари във резерва явно се пазят за нещо неизказано досега! Доц. Сарийски говори още и за очаквана от него предстояща актуализация на тазгодишния бюджет, за финансовата подплата на секторните политики у нас, за заложеното увеличение на минималната работна заплата и за работата на кабинета с еврофондовете. Какво каза за тях – чуйте в цялото интервю.

Григор Димитров в топ 50 на престижна класация

Григор Димитров бе сред първите 10 на световната ранглиста и напоследък често казва, че една от целите му е да се върне там. Със сигурност феновете на най-добрия български тенисист искат това да се случи възможно най-скоро. Димитров обаче е в топ 50 на друга класация, която не е за поредната седмица от сезона, а за всички времена.

Антон Григоров победен от страсти като граф Вронски в “Ана Каренина”

Граф Вронски е най-добрата роля на Антон Григоров в Театър “София”, където идва веднага след дипломирането си в НАТФИЗ преди 4 години. Как само звучи това име “Вронски”! Чува се музиката на елита, на парите и поклоните. Убеждава ни, че и в Русия са живели благородници, а не само мужици и революционери.

Григорий Лукянов: Не се откроява възможност за създаване на независим Кюрдистан

От гледна точка на Москва, в обозримо бъдеще няма възможност за създаване на независим Кюрдистан. Това няма да стане нито на територията на Ирак, нито в Сирия. Няма основание да се говори за обединяване на териториите, населени с кюрди в Ирак, Сирия и Турция. Тази позиция изрази в интервю за БНР руският наблюдател на близкоизточните процеси и в частност на кюрдския въпрос в този регион Григорий Лукянов : От друга страна обаче, Москва не отрича необходимостта да се взимат под внимание интересите на кюрдското население като специфично обособена група със своя местна култура. Трябва да се отчитат интересите на кюрдите в състава на единна Сирия и затова Москва ще се придържа към позицията, че кюрдите трябва да останат в състава на Сирийската арабска република.   Турция смята, че позицията на Русия ще бъде прокюрдска, отколкото протурска. Те имат известно право, защото през изминалия сложен период в руско-турските отношения Москва се опитваше да подпомогне  установяването на диалога  между властите в Дамаск и сирийските кюрди, но тези опити завършиха неуспешно. Между тях не можа да се създаде необходимият диалог, защото недоверието е много сериозно.   Запитан какво ще се случи с представителствата на турските и сирийските кюрди, които бяха открити в края на миналата и началото на тази година и ще продължи ли Москва и в бъдеще отношенията си с тези кюрдски общности, Лукянов отговори:Москва се отнася много по-различно към Турция, отколкото да кажем преди година или две. Сега се гледа на нея по-уравновесено. Днешното сближаване с Турция не предполага Русия да се е отказала от всички претенции към нея. Затова Москва ще продължава да съхранява всички тези инструменти на влияние и възможности, както и контактите, които бяха създадени през този период с противниците на Анкара, което означав, че тя ще съхрани и връзките си с турските кюрди и техните политически организации и обединения. За да не се разрушава този диалог, напълно е възможно в скоро време да има официално становище по този въпрос, прогнозира пред БНР Григории Лукянов, старши преподавател в Департамента по политически науки във Висшето училище по икономика. Цялото интервю чуйте в звуковия файл.