23.10.2016

Протест на пешеходци срещу Висшия адвокатски съвет

Граждани поканиха висши магистрати да демонстрират как се застава на пешеходна пътека правомерно, за да се пресече законно. На зебрата пред Софийския университет, организаторите от Клуб "Безопасни улици" приканват участниците в своеобразния ироничен протест да носят радари за измерване на скоростта на колите, мигачи, палки и други пособия за подаване на сигнал към водачите при пресичане. Повод за недоволството им е становището на Висшия адвокатски съвет по тълкувателно дело на ВКС, че пешеходецът няма абсолютно право при пресичане на пешеходна пътека. За протеста разказва Цвета Младенова.

Още

Висшият адокатски съвет: В правовата държава дилемата „права или сигурност" не съществува

Длъжни сме да напомним, че принудителното връщане на чужди граждани без ясни правни основания крие реален риск за нарушаване на чл. 3 на ратифицираната от Република България Конвенция за защита правата на човека и основните свободи.

Нови скандали във Висшия съдебен съвет

Преди ден кадровиците обсъждаха оставката на Димитър Узунов

С 15 гласа "За" Димитър Узунов остава представляващ Висшия съдебен съвет

След вота Узунов благодари на колегите си и се обърна специално към Лозан Панов с думите: “Можехте да ме питате за писмото във връзка с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба, дълбоко и болезнено.“

Висшият съдебен съвет запази Димитър Узунов на поста му

Оставката на представляващия ВСС беше поискана от Лозан Панов

Русия няма да блокира кандидатурите на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за най-висшият пост в ООН

Руският външен министър Серегей Лавров е провел консултации и с двете българки - кандидати за поста генерален секретар на ООН. Статутът на Кристалина Георгиева и Ирина Бокова за Русия е ясен, заяви пред БНР в Москва заместник-външният министър Генадий Гатилов.  По думите на Гатилов, Русия няма да пречи на никой от кандидатите, добавяйки, че и с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева, външният министър на Русия Сергей Лавров е провел разговори на неотдавнашното Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Ние изслушваме всички и никой не отхвърляме, заяви руският заместник-външен министър. Според Генадий Гатилов, в момента надпреварата навлиза във финалната си фаза и това се вижда по-отчетливо, колкото повече се приближаваме към момента на истината. По думите му, когато интересите на държавите и политическите дебати около този въпрос се нажежават. Той коментира, че е суверенно право на България да направи замяната на своята кандидатура за поста на генерален секретар на ООН.