23.10.2016

Британец се подложи на иновативно лечение. Може да е първият излекуван от ХИВ

44-годишен мъж от Великобритания може да е първият мъж в света, който е излекуван от ХИВ, предаде Нова тв. Последните тестове показват, че вирусът не може да бъде открит в кръвта на мъжа, който наскоро се подложил на ново иновативно лечение, пише британското издание "Independent".  Все още е твърде рано обаче да се твърди, че лечението действително действа, но експерти твърдят, че при мъжа се наблюдава "забележителен прогрес".  Клиничните изпитания на новата терапия се плащат от националната здравна служба във Великобритания. Те са резултат от сътрудничеството между лекари и учени от пет британски университета.   

Още

Британец може да е първият излекуван от ХИВ

44-годишният мъж се подложил на ново лечение

Учени смятат, че може да са открили начин да блокират ХИВ

Човешкият имуннодефицитен вирус, по-известен като ХИВ, продължава да е непреодолимо препятствие за медицината, но група учени смятат, че са открили начин да го блокират и да създадат първата ваксина срещу него. Учени от Университета на Тексас разработват по-нетрадиционен метод за блокиране на ХИВ чрез инжектирането на "добър" вирус в тялото, съобщава онлайн изданието Engadget. В момента учените използват концептуална разработка, която да блокира разпространението на колонии бактерии...

Страшни данни: "Тихият убиец" мори 100 000 българи

Капка кръв от пръста и 15 минути. Точно толкова са необходими, за да се изследвате за хепатит С. От вторник вече може да го направите безплатно в София на ул. "Самуил" №111, където работи кабинет. В продължение на 15 години в Центъра за сексуално здраве се предлагат безплатни тестове и консултации за ХИВ. Сега обаче дейността се разширява и се добавя и и изследването за хепатит С. Инициативата е на сдруженията "ХепАктив" и "Здраве без граници", и е подкрепена от фармацевтична компания. Анонимността на изследваните е гарантирана.

Акад. Воденичаров: Препоръчваме на политиците да последват учените и да седнат на една маса с македонските

Ние препоръчваме на българските политици отношенията ни с Република Македония да стават все по-близки и това, което гражданите на двете държави чувстват помежду си, да бъде реализирано на политическо ниво. Това заяви акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН. Повод за неговото интервю е призивът за диалог и приятелство на директора на Държавния архив на Република Македония Филип Петровски, пише БГНЕС. „Между гражданите на България и Република Македония няма никакви проблеми, те са на друго ниво“, каза академик Воденичаров и продължи: „Нека политиците да седнат и те да говорят също, както говорят учените на двете държави. Разговорите между нас текат съвсем спокойно, приятелски и колегиално. Ние си поставяме цели, които са полезни за двете държави. И държавните институции трябва да подпомогнат нашето сътрудничество“. Българската академия на науките /БАН/ и Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ отдавна работят за приятелството между двете страни. „Диалогът между двете академии започна преди 3-4 години. Учените от двете страни приеха, че трябва да седнем на една маса и да видим нещата, които ни сближават, а нещата, които ни разделят, по какъв начин да бъдат разрешени. Тук искам да подчертая, че що се отнася до различията, които се натрупаха през последните 100 години, те не са привнесени от нас, а отвън. Всичко това, което е сторено пак отвън, пречи на отношенията между самите хора и между двете държави“, заяви председателят на БАН. Той посочи, че преди месец учените от двете академии са се събрали в България, където са отчели резултатите от общата работа – около 30 проекта, а също така са набелязали да продължат работата заедно през следващите 3 години. „Не става дума само за наука, а за пълния спектър от теми, включително икономиката на България и Република Македония и представянето ни пред Европа“, разказа академик Воденичаров. Българската и македонската науки помагат за опазването на националната сигурност на двете страни. „Ние имаме общи проблеми“, каза председателят на БАН, който е всепризнат експерт в областта на отбранителната промишленост. Един от институтите на академията вече е подписал договор с предприятие от ВПК в Прилеп. „България и Македония могат да работят заедно по много съвместни проекти в отбранителната област. Можем да подпомогнем като цяло укрепването на съответните структури в двете страни. И в момента българската отбранителна индустрия ползва няколко предприятия в Македония като поддоставчици за някои изделия. Също така ние можем да излезем с общ продукт на трети пазари. От моите колеги в Македония знам, че има разбиране за едно такова сътрудничество в бъдеще“, заяви академик Воденичаров.

110 000 страдат от хепатит С

Едва 3 на сто от болните са диагностицирани с "тихия убиец" В София вече има постоянен кабинет за безплатно изследване Капка кръв от пръста и 15 минути. Точно толкова са необходими, за да се изследвате за хепатит С. От вторник вече може да го направите безплатно в София на ул. "Самуил" №111, където работи кабинет. В продължение на 15 години в Центъра за сексуално здраве се предлагат безплатни тестове и консултации за ХИВ. Сега обаче дейността се разширява и се добавя и и изследването за х...

Излезе от печат том първи на "Корупционната България"

Това е много мащабен и амбициозен проект.  Бих разбрал здравословния скепсис на всеки, който чуе такова заглавие, предвид че медиите непрекъснато ни заливат с корупционни афери и съответно много трудно всеки успява да се ориентира кое е истина и кое – не съвсем. Това каза за предаването „Преди всички“ историкът Момчил Методиев преди премиерата на том първи на "Корупционната България". Книгата е изследване, а първият том покрива периода от създаването на фирмите на Държавна сигурност, до фалита през 1996 г. и хиперинфлацията, уточни рецензентът: Една от тезите, които прокрадват авторите и много ме впечатли, беше, че корупцията не адаптира от началото на прехода. Тя всъщност съществува още от края на комунизма, като тази инфраструктура, която е създадена от края на комунизма започва да се развива и да се разраства и да става все по-голям проблем в годините на прехода, т.е. казано накратко, смятам, че това е едно сериозно изследване, което се базира на съответните архивни източници, които са публикувани, някои  от тях вътре в книгата, други на отделен сайт, където всеки може да отиде да ги провери. И това е едно изследване, към което всеки един може да се върне във всеки един момент. Особено пък за този период, който е толкова наситен... Казано накратко, смятам, че това е едно сериозно изследване, което се базира на съответните архивни източници, които са публикувани, в книгата и на отделен сайт, където всеки може да отиде да ги провери. Това е изследване, към което всеки може да се върне във всеки един момент. В предговора изрично е отбелязано, че „куфарчета“ съществуват, макар и вероятно не под формата на куфарчета пълни с банкноти, а по скоро под най различни бонуси и възможности, които определени групи, близки до партийния елит и ДС в този период, имат възможността да експлоатират за собствени цели. Оттам нататък разбира се този първи том преминава през всички по големи афери, за които някои хора си спомнят, а други може би са ги забравили като се започне от Агенцията за чуждестранна помощ, случаят с фондация "Сапио“, външният дълг. Има и голяма част,посветена на така наречените „гангстерски времена“. Разбира се и казусът „Мултигруп“, гангстеските войни, югоембаргото.