26.10.2016

Още

Титли за Силвия Георгиева и Мануел Петров на крос-кънтри в Луковит

Отлично се представиха състезателите на СКЛА „Евър” на Международния турнир по крос - кънтри " Луковитски моми " с участието на най - добрите лекоатлети в средни и дълги бягания. Това беше и състезанието , на което се селектира Националния отбор за участие в Балканския крос - кънтри , който ще се проведе на 5.11.2016 год. в гр. Чуприя - Сърбия . Силвия Георгиева завоюва шампионската титла при девойките старша възраст ( тя е младша възраст ), а с това и правото си за участие в Балканския крос - кънтри. Мануел Петров стана шампион при юноши младш...

В община Луковит ще бъде осигурено допълнително обучение по български език за 400 деца

В община Луковит ще бъде осигурено допълнително обучение по български език за 400 деца, за които той не е майчин. Обучението ще се реализира по проект "Заедно" по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" за половин милион лева. Проектът е насочен към деца в предучилищна възраст от ромската етническа група и други уязвими групи.  Чрез дейностите по него те ще бъдат подпомогнати в образователния процес. Основният проблем за децата от ромската етническа група в в община Луковит е невладеенето на български език. Това им отнема правото на равен достъп до образование, затруднява овладяването на учебния материал и ги изолира от ученическия и училищния живот.В обучението са включени деца от всички детски градини в общината, изнесените групи в малките населени места и подготвителните групи в общинските училища.Дейностите по проекта ще продължат до края на април 2018 г.

В Луковит издигат паметник на Васил Левски

В Луковит е учреден инициативен комитет за проектиране и изграждане на паметник на Васил Левски в центъра на града. Той трябва да бъде завършен до лятото на следващата година, когато ще отбележим 180 години от рождението на Апостола на свободата. Средствата за изграждане на монумента ще се набират чрез дарения.  Председател на комитета е потомката на оръжейника на Левски - Иванка Цолачева. Тя е  председател и на Общинския комитет "Васил Левски". Учредители са местни общественици, бизнесмени и граждани, както и кметът на общината Иван Грънчаров. До този момент на територията на община Луковит няма паметник, който да увековечава дело на Апостола на свободата. Според исторически сведения, след залавянето на Левски, при отвеждането му от Търново към София, конвоят е преминал през Луковит, където пренощувал в българска къща.

В Луковит събират дарения за паметник на Левски

За целта в града е учреден Инициативен комитет

Открита e нова Регионална система за управление на отпадъците в Луковит

Регионалната система за управление на отпадъците беше открита днес в Луковит. То ще обслужва общините Луковит, Червен бряг, Ябланица, Тетевен и Роман. Лентата прерязаха ппремиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Луковит вече разполага с модерно депо за управление на отпадъците

Съоръжението е изградено със средства от оперативната програма „Околна среда“ 2007-2013 г.