23.10.2016

Съдебният съвет наказа Петя Крънчева с 15% намаление на заплатата за една година

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) наложи наказание - намаляване на заплатата с 15 % за срок от една година на бившия зам.-председател и ръководител на Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС) Петя Крънчева. Решението бе взето с 8 гласа "за" и 5 "против". Крънчева продължава да е наказателен съдия в СГС. "За" наказанието са гласували Галя Георгиева, Каролина Неделчева, Даниела Костова, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и...

Още

Съдия Петя Крънчева бе наказана с 15% по-ниска заплата за година

Бившият зам.-шеф на Софийския градски съд Петя Крънчева бе наказана с намаляване на заплатата с 15% за една година; Санкцията й бе наложена от съдийската колегия на ВСС с 8 гласа "за" и 5 "против". Наказанието бе поискано от съдия №1 Лозан Панов заради подадена от Крънчева невярна информация във ВСС за възложените й дела.

42 заседания изясняват смърт на арестант в Софийския градски съд

42 заседания за 5 години състав на Софийския градски съд, оглавяван от Петя Крънчева, решава внезапно ли е издъхнал арестантът Пламен Куцаров, или е бил удушен. За смъртта му отговарят антимафиотите Ирен Вълев и Божидар Проданов, за които обвинението твърди, че през 2009 г. са го притискали в полицейската кола и той се задушил.

Веселин Георгиев беше окончателно оправдан по т.нар афера "Батко и братко"

След седем години разследване и съдебни дела бившият директор на Пътния фонд Веселин Георгиев  беше окончателно оправдан по т.нар афера "Батко и братко". Състав на Върховния касационен съд го призна за невинен по обвинението, че е сключил 8 договора за ремонт с фирмите на  братята си Бойко и Емил Георгиеви.Заради скандалните роднински поръчки, Брюксел спря временно 116 млн. евро по програми ИСПА и ФАР, въпреки че ремонтите бяха правени с пари от националния бюджет. Веселин Георгиев, който оглавяваше Пътния фонд по време на правителството на тройната коалиция, подаде оставка, а тогавашният премиер Сергей Станишев предложи за специален министър за еврофондове посланик Меглена Плугчиева. Започна спешна работа и по Закона за конфликт на интереси.Първата присъда "невинен" прочете съдията от СГС Петя Крънчева с мотива, че под спорните договори за ремонти  - до подписите на Емил и Бойко Георгиеви, стоял не този на брат им, а на шефовете на различни регионални дирекции на Пътния фонд. След като фондът и Георгиев не са възложители, няма как да е нарушена забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица, написа тя.По обвинението, поддържано през тези седем години от прокуратурата, че заради Веселин Георгиев са били спрени временно пари по ИСПА и ФАР, съдът реши, че те не са били пряко свързани с бившия шеф на фонда. С това се съгласиха напълно и втората и последната съдебна инстанция. 

Христоско Вретенаров - само година в затвора

Второто дело срещу бившия шеф на “Трамкар” върнато в прокуратурата Второ дело срещу бившия шеф на “Трамкар” Христоско Вретенаров е прекратено и върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения, съобщи “Правен свят”. Това определила съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд. Вретенаров бе даден на съд през април за това,