22.10.2016

"Оле Фестивал" за първи път у нас

На 6 октомври започва първият фестивал у нас за нова музика от Испания и Латинска Америка -  "Оле Фестивал". В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт "Сервантес", сподели повече информация за фестивала: Тази година стават 10 години от създаването на Институт "Сервантес“ в София. Ние сме една много млада институция всъщност. Като институция по принцип Институт "Сервантес“ е натрупала 25 години стаж. Отворихме различни институти, различни центрове по целия свят. Искаме да отпразнуваме тази годишнина с фестивала "Оле фестивал“.Валдивиелсо обясни откъде идва името на фестивала: Много спонтанно се роди идеята за това "оле“ в заглавието. Аз бях най-скептичен към заглавието, защото от гледна точка на испанците "оле“ ограничава музиката до фламенкото, но това не се отнася за българите. Тук се възприема като нещо много позитивно.Цялото интервю с Хавиер Валдивиелсо можете да чуете от звуковия файл.

Още

Пианистите с неподражаем стил Харолд Лопес-Нуса и Ник Барч, неповторими джаз-вокали и акордеонистът Венсан Перени с партньори

Барабанистът на триото на Есбьорн Свенсон открива програмата с откъс от новия си албум Парашут, следван от още артисти на един от най-интересните европейски независими джаз-издатели АСТ. Акордеонистът Венсан Перени в компанията на пианиста Михал Волни и като сайдмен в колаборацията на сънародника му, саксофонистът Емил Паризиен с Йоаким Кун. Двама пианисти с неподражаем стил - Харолд Лопес-Нуса и Ник Барч завършват вечерта, в която както винаги, централно място заемат неповторими джаз-вокали - отново с "кръстницата" ни Шърли Хорн и в аванс с гостенката на Оле фестивал, създател на "хота-джаз" стила Кармен Парис. Нощта е млада!