23.10.2016

Делото за убийството на Яна в Борисовата градина отново в съда

5 години след трагедията все още няма окончателна присъда

Още

Осъденият Чеци твърди скандално от затвора: Скинари, а не аз, убиха Яна в Борисовата градина!

Осъденият за убийството на Яна в Борисовата градина Николай Русинов – Чеци е опитал да насочи криминалистите към версията, че скинари, събиращи се редовно около заведението „Мамунарника“ в парка, са ликвидирали младото момиче, пише столичен ежедневник.

Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

5 години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от втората инстанция заради процесуални нарушения и липса на достатъчна яснота за автора на деянието. Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й беше намерено няколко дни по-късно, а Николай Русинов - Чеци беше задържан и обвинен след половин година. В първите дни след убийството изненадващо се оказа в чужбина, а след като се върна първо беше само свидетел по делото. Първият арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие всички обвинения срещу него бяха свалени.

ВКС върна на долна инстанция делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Върховният касационен съд (в състав Татяна Кънчева, Елена Авдева, Биляна Чочева) е отменил 19-годишната присъда, наложена на Николай Русинов-Чеци, подсъдим за убийството на Яна Кръстева. Тялото на 28-годишното момиче беше открито преди пет години в Борисовата градина. Русинов беше осъден на първа инстанция на доживотна присъда, която беше намалена на 19 години от Апелативния съд. Според ВКС разследването и долните инстанции не са установили коректно и пълно всички факти от случилото се по...

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на Софийския апелативен съд. Според върховните магистрати втората инстанция не е анализирала внимателно доказателствата по процеса. Подсъдим по делото е Николай Русинов - Чеци.Според ВКС апелативната инстанция е формулира двусмислено заключенията си като е постановила осъдителната присъда на Русинов. Защитникът на Чеци - Иво Найденов каза, че е очаквал именно такова решение да бъде постановено от ВКС, тъй като по делото е имало много пропуски, които са били констатирани от върховните съдии.На първа инстанция Николай Русинов-Чеци беше осъден на доживотен затвор. Втората инстанция - Софийският апелативен съд - намали наказанието на 19 години затвор. В мотивите си ВКС смята, че основателни основания да оспорват присъдата имат както защитата на Русинов, така и близките на Яна, така че делото трябва да бъде разгледано по-прецизно от нов състав на Софийския апелативен съд.

ВКС върна делото за убийството на Яна в Борисовата градина

Решението на магистратите е делото да се гледа от Софийския апелативен съд