27.10.2016

Масови съкращения в Белгия заради промените в пазара на труда

Хиляди служители остават без работа в Белгия заради промени на трудовия пазар, свързани с навлизането на новите технологии и с местното законодателство, заради което крайната цена на стоките и услугите е твърде висока, предаде БНТ. Поредната вест за масови съкращения дойде вчера от националния клон на банката Ай Ен Джи (ING), където до 2021 г. предстои да бъдат освободени 3500 служители. Основното обяснение е в това, че в банковия сектор все повече навлизат цифровите технологии, които обезсмислят поддръжката на клонове с малко клиенти. От началото на годината в Белгия бяха съкратени 12 000 служители - два пъти повече, отколкото през миналата година. Сред освободените тази година са служители в местните представителства на технологичния производител Ай Би Ем (IBM Belgium) и на производителя на кафе Дау Егбъртс (Douwe Egberts), както и всички работници в заводите за тежка строителна техника Катерпилар (Caterpillar). Отражение върху решенията на собствениците за освобождаване на служители има и цената на труда в Белгия, която прави стоките и услугите неконкурентни. Белгия е сред държавите в ЕС с най-високо облагане на труда, достигащо по 50 на сто за работника и за работодателя. Медии коментират, че обявяването на закритите работни места е като съобщаването на влаковете, които се движат със закъснение - пътниците научават само за тях, но не чуват за онези, които спазват разписанието. Цитирани са данни на министерството на икономиката, според които за първите шест месеца на годината в страната са били разкрити нови 21 000 работни места, а догодина се очакват още 40 хиляди.

Още

Преговорите за СЕТА приключиха. Валония и Белгия постигнали споразумение (Обновена)

Белгия е постигнала споразумение с Валония относно Договора за свободна търговия ЕС-Канада /СЕТА/. Това съобщава местната телевизия РТБФ. „Белгийците са постигнали споразумение. Копието е изпратено в ЕС за ратификация от останалите 27 държави“, отбелязва телевизията, пише БГНЕС. На 14 октомври парламентът на белгийския регион Валония прие резолюция против СЕТА. Според белгийското законодателство въпросите свързани с външнотърговските отношения се регулират до голяма степен не от федералния, а от регионалните парламенти. Вътрешнобелгийският проблем се усложни от факта, че северна Фландрия се обяви в подкрепа на документа. За влизането на СЕТА в сила то трябва да бъде подписано от всичките 28 държави-членки на Евросъюза, след което националните парламенти трябва да го ратифицират. Търговското споразумение на ЕС с Канада трябва да стане прототип на Договора за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP), преговорите за който на практика бяха прекратени през септември. Това стана в резултат на протестите на европейските земеделци, които се опасяват, че агропромишленият комплекс на САЩ ще разори европейските фермери в случай, че бъдат отменени търговските ограничения. 

Преговорите за СЕТА приключиха. Валония и Белгия постигнали споразумение

Белгия е постигнала споразумение с Валония относно Договора за свободна търговия ЕС-Канада /СЕТА/. Това съобщава местната телевизия РТБФ. Очаквайте подробности. 

Пробив! Белгия е постигнала консенсус за търговското споразумение между ЕС и Канада

Белгийските политически лидери постигнаха съгласие в подкрепа на договора, заяви министър-председателят на страната Шарл Мишел

Белгия ще подпише споразумението с Канада

Белгия ще подпише търговското споразумение с Канада, известно като СЕТА, съобщи Би Би Си, позовавайки се на думи на премиера Шарл Мишел. До този момент властите в белгийската провинция Валония даваха на заден ход, но след нов рунд преговори са решили да подкрепят сделката. За да стане реалност споразумението между Европейския съюз и Канада, всички страни-членки на общността трябва да дадат зелена светлина. По-рано днес бе съобщено, че канадската делегация няма да присъства на планираната за вечерта среща с представители на ЕС. Отава обяви, че продължава да има готовност за подписване на СЕТА, но за целта Европа също трябва да има такава. Шарл Мишел заяви, че белгийските власти вече са готови да дадат зелена светлина за сделката, която по думите му е „важна стъпка за ЕС и Канада“. Би Би Си припомня, че това е най-амбициозната търговска сделка на Европейския съюз. Почвата й се подготвя от близо седем години. Белгийската провинция Валония с население от 3.6 млн. души се противопоставяше най-силно на сделката, искайки по-големи гаранции по отношение на стандартите....

Белгия все пак подкрепи CETA

Политическите лидери в страната са постигнали консенсус, обяви белгийският премиер

Белгия все пак подкрепи споразумението CETA

Политическите лидери в страната са достигнали до консенсус, обяви белгийският премиер