25.10.2016

Съдът в Пловдив заседава по делото срещу Райна Петрова

Състав на Окръжния съд в Пловдив заседава по делото срещу Райна Петрова, бивш кмет на район Централен. Обвинението срещу нея е за длъжностно престъпление при доставка на хранителни продукти в детските градини и приемането на ваучер за екзотична екскурзия от лансирана от нея фирма, снабдявала детските заведения с некачествени храни. Заедно с Петрова обвиняема по делото е и Надежда Минчева от фирмата – доставчик, която е обвинена в търговия с влияние. Именно тя е предложила като подарък на Петрова пътуване до далечна дестинация на стойност от близо 10 хиляди лева. Според прокуратурата Райна Петрова е осигурила на фирмата на Минчева печалба от 45 хиляди лева за 2012 и 2013 година, освен това е упражнила и натиск върху свой колега от кметството при провеждането на обществена поръчка за 376 хиляди лева за снабдяването с храни на детските заведения. Петрова беше отстранена от длъжност преди две години с мярка за неотклонение "подписка", а на Минчева беше наложена парична гаранция. Делото започва по съкратеното съдебно следствие и за първото заседание са призовани само подсъдимите и техните защитници.

Още

Райна Петрова отново в съда! Бившата пловдивска кметица се развявала до Тайланд с ваучер-подкуп

Бившата кметица на района „Централен” в Пловдив. Райна Петрова сяда на обвиняемото място по две обвинения, обявиха от Съда. Във вторник срещу нея стартира делото за самоуправство, както и за злоупотреби със служебно положение, съобщава trafficnews.bg.

Фал старт на делото срещу районна кметица на Пловдив обвинена в подкуп и злоупотреби с бласт

  На другарска среща на бивши съдии приличаше днешното първо заседание по делото срещу Райна Петрова, бивша кметица на район Централен в Пловдив, пише БГНЕС. Петрова бе обвинена от ГЕРБ за търговия с влияние и приемане на подкуп и срещу Надежда Минчева, собственик на фирмата „Надежда 2000” за данъчни престъпления. Райна Петрова бе отстранена от поста си през лятото на 2014 година, когато избухна скандалът, свързан с доставка на негодни хранителни продукти в детските заведения в района, купувани на всичкото отгоре на завишени цени от въпросната Надежда Минчева. Второто обвинение, свързано с подкуп, даден от Минчева на Петрова, визира ваучер за екскурзия до Тайланд за екскметицата и дъщеря й. Две години по-късно делото започна с фал старт и бе отложено за края на ноември, тъй като Надежда Минчева смени в последния момент адвоката си Стефан Левашки с Кирил Николов, който доскоро беше съдия и, нещо повече, в продължение на три месеца като съдия беше докладчик по делото. Обявено и като съкратено съдебно производство без разпит на свидетели, в тази си част делото също претърпя обрат. Адвокатът на Райна Петрова Красимир Елдъров поиска разпит на всички 60 свидетели по делото. 

Фалстарт на делото срещу бившата кметица на район "Централен"

Делото срещу бившата кметица на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова и бизнесдамата Надежда Минчева, което бе насрочено за днес в Окръжния съд, не успя да стартира. Причината бе, че съдията Силвия Цанкова постанови отвод на адвокат Кирил Николов, защитник на Минчева. Оказа се, че докато е бил съдия,