26.10.2016

Оркестърът за народна музика на БНР открива сезона със знакови изпълнения

Най-колоритният от съставите на Българското национално радио – Оркестърът за народна музика ще открие творческия си сезон на 13 октомври. Виртуозните музиканти с диригент Димитър Христов ще изпълнят в Първо студио на БНР от 19 часа знакови за оркестъра инструментални пиеси. Солисти ще са народни певци от Шоплука, Добруджа, Родопите и Странджа, направили свои звукозаписи с оркестъра през миналия сезон - Валерия Момчилова, Даниела Кремов и Даниел Спасов, Рафаел Боболев и Костадин Михайлов. На концерта ще бъде почетена и 80-годишнината от създаването на Бистришката четворка, която е в основата на създаването на Оркестъра за народна музика на БНР. Във фоайето пред студиото ще бъде подредена и експозиция на архиви за групата от Бистрица, предоставени от читалището в едноименното село. Очаквам изключително динамичен и ползотворен творчески сезон. Подготвили сме много нови пиеси и участие както на млади, така и на изявени солисти, заяви маестро Христов. На 28 октомври виртуозите ще покажат майсторството си пред Европейския оркестров форум, като пример за класически народен оркестър, уникален по своята същност. На 5 декември в зала 1 на НДК музиканти ще вземат специално участие в големия концерт на народната певица Николина Чакърдъкова. Диригентът на народняците Димитър Христов е направил специално за изпълнителката аранжимент на шест нейни популярни песни, които ще я представят в различна светлина. За първи път Оркестърът за народна музика на БНР ще застане на една сцена заедно с изпълнителите от Софийската филхармония. Уникалното изпълнение ще е празничния Коледен концерт на 20 декември в зала България „Дивите корени“. В него ще участват и НФХ „Светослав Обретенов“, и Женският хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Спектакълът ще е изключителна симбиоза между класика и фолклор със специалното участие на Теодосий Спасов, Гергана Попова, Маргарита Калчева, Пейо Пеев и Петьо Костадинов. „Музика в портрети“ – поредицата, която остава запазена марка за ОНМ, ще бъде представена на 23 февруари 2017 г. В Първо студио на БНР ще музицират изтъкнатите солисти Матьо Добрев - кавал, Красимир Кондов – гайда и Димитър Лавчев – гъдулка. Един от най-успешните и забележителни проекти на народния състав на БНР - „Ритъмът на Балканите“, който публиката винаги очаква с нетърпение и фокусира вниманието ѝ върху най-ярките солисти от Балканите ще е на 21 април в  зала „България“. Ще бъдат представени звезди от Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Творческият сезон на ОНМ на БНР ще бъде закрит с второто издание на проекта „Вокално- инструментални картини“ на 23 юни 2017 г. В него ще вземе участие хора на НФА „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов в зала „България“. Ще бъдат представени незабравими образци на вокално–инструменталното майсторство.

Още

БНР ще бъде домакин на Европейски оркестров форум

На 28 и 29 октомври Българската асоциация на работодателите в културата (БАРОК) посреща представители на Европейски оркестров форум. Съорганизатор и домакин на събитието е БНР. Ще присъстват видни експерти от Великобритания, Финландия, Полша, Румъния, Черна гора, Македония, Сърбия и България. Всеки, който се интересува от форума, може да го проследи онлайн в сайта на нашата медия. Европейският оркестров форум е мрежа от асоциации на симфоничните оркестри, които функционират успешно в 16 страни на Стария континент. Те са и работодателски организации, занимават се активно със социалния диалог в съответната страна, както и на европейски ниво. „Празен ли е портфейлът?“, „За кого свирим?“ и „Пътуване към бъдещето“ – това са основните теми, около които ще разговарят експертите. Предстоящият форум ще постави и основите на балканско-европейско сътрудничество в областта на оркестровата дейност. В диалога ще се създаде своеобразен „културен компас“ за решаването на проблемите и осмислянето на тенденциите в тази област. Още подробности научаваме от Момчил Георгиев, член на Управителния съвет на БНР, един от инициаторите и основателите на БАРОК. Предстоящото събитие дава възможност на София да бъде регионален център в областта на симфоничното дело. Като мрежа на европейските асоциации на оркестрите от 16 страни, Европейски оркестров форум съществува от 2005 година, но такъв тип работна конференция за първи път ще се проведе в пределите на Балканите. Икономическата, политическата и социалната действителност не са дружелюбни към т. нар. сериозна музика и в частност към симфоничната дело. Субсидирането на културата е належащ проблем, обвързан с разбиранията на политическите партии доколко тя трябва да бъде “пазарна” и в каква степен - финансирана от държавата. Бъдещият прогрес или регрес на оркестрите, фестивалите, сградите и залите, които в условията на заплаха от тероризъм изискват специализиран пропускателен режим, са фактори с огромна значимост за съвременното музикално общество. Очертаването на перспективите в тази област са необходимост. Тематиката ще засегне главно три сфери на оркестровата дейност: мениджмънт и инвестиционен ресурс; принос и слушателски кръг; нововъведения и новаторски подход. От г-н Георгиев научихме още, че в дебатите ще вземат участие Георги Арнаудов, Симеон Пиронков и Драгомир Йосифов, които са сред най-изявените съвременни български композитори. Чрез видео конферентна връзка ще се включат делегати от Брюксел, Виена, Париж, Будапеща, Асоциацията на европейските фестивали и на Световната федерация на музикантите. Очаква се разрастването на подобен тип форуми, което ще окаже благотворно влияние в областта на изкуствата. Финален щрих в Европейския оркестров форум ще бъде концертът на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Организаторите са убедени, че специалистите в областта на класическата музика ще оценят майсторството на виртуозите от най-престижния фолклорен оркестър у нас.

Монсерат Кабайе: Бих искала Симфоничният оркестър на Барселона да свири като Симфоничния оркестър на БНР

На 10-и октомври оперната прима Монсерат Кабайе гостува в България с концерт в зала 1 на Националния дворец на културата в партньорство със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на маестро Рикардо Естрада. Това беше третият шанс за българската публика на наша сцена да види и да чуе една от най-великите оперни певици на ХХ век. Това беше и втората възможност за нас – българските журналисти, да се срещнем отблизо и да разговаряме с една велика личност. Чуйте в звуковите файлове споделеното от Монсерат Кабайе на срещата с българските журналисти в навечерието на концерта, разговора на Росица Кавалджиева с Момчил Георгиев от Управителния съвет на БНР, в който той представя новия сезон на Радиооркестъра, както и впечатленията на слушателката на БНР Йорданка Бранкова от голямото музикално събитие.

Музикалната образователна програма на БНР среща деца и ученици със световноизвестни музиканти

Какво е барок, как звучи валдхорната, можеш ли да свириш на тромпет, ако са ти паднали млечните зъби…? Тези трудни въпроси намират лесни и запомнящи се отговори в Музикалната образователна програма на Българското национално радио. От 2011 г. стотици деца, ученици и студенти са се срещнали с музикантите Симфоничния оркестър на БНР. Програмата винаги е съобразена с възрастта на малките или млади слушатели. За тези от детските градини тя винаги е игра – с тях водещите на програмата играят на групи инструменти, на ноти, на композитори… и много пеят. За малките е най-вълнуващо да докоснат инструментите и дори да свирят на тях –за предпочитане на тимпаните или на арфата. А световноизвестните музиканти от Симфоничния оркестър на БНР им показват, помагат и обясняват. Учениците се запознават с инструментите и с история на музиката. За тях има и малки задачи, като тази да напишат приказка по откъс от „Моето отечество“ на Бедржих Сметана. За студентите от педагогическите музикални специалности участието в  образователна програма на БНР е като сбъдната мечта за това какво би могло да бъде обучението по музика. От тази година в Музикалната образователна програма на БНР участват и музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР и хористите от Смесения хор на БНР и Детския радиохор. Пред децата хористите разкриват невероятните възможности на човешкия глас и красотата му в оперната музика. Оркестърът за народна музика на БНР пък представя пред децата типичните инструментите и характерните особености на различните фолклорни области, а диригентът му Димитър Христов увлекателно и достъпно им разказва за красотата на автентичния фолклор.  Музикалната образователна програма на БНР 2016/2017 г. вече започна със среща на деца със световноизвестната българска композиторка Добринка Табакова. Пред малчуганите тя разказа за това как като дете е започнала да свири на пиано и да композира, а симфониците на БНР под диригентството на Росен Гергов изпълниха предпремиерно нейната сюита „Тракия“. Определени са и датите за следващите срещи на деца и ученици със Симфоничния оркестър на БНР: 17 ноември 2016 г., 15 декември 2016 г., 12 януари 2017 г., 26 януари 2017 г., 23 февруари 2017 г., 9 март 2017 г., 23 март 2017 г., 6 април 2017г., 18 май 2017 г. и 8 юни 2017 г. На 28 октомври, петък, в 19.00 ч. е следващата среща от Музикалната образователна програма на младата публика с Оркестъра за народна музика на БНР. В емблематичното Първо студио на БНР музикантите ще представят пред деца, ученици и студенти отделните инструменти и ще демонстрират как звученето им се вписва в оркестъра. Участието в Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, а записването става на тел.  02 9336 258 и 0885226067.

Детският хор на БНР ще пее с талантите от Националното музикално училище

Детският хор на Българското национално радио ще изнесе концерт тази вечер от 19.00 часа в Концертната зала на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ на улица „Оборище“ 17. Концертът е своеобразна музикална разходка в България, Япония и страните по света, ярък израз на силната връзка и приятелство между Япония и България. Хорът с главен диригент Венеция Караманова и инструменталисти от Музикалното училище посвещават концерта на Дните на японската култура, които посолството на Япония организира всяка есен от 1990 г. насамДълбоките връзки на Детския хор на БНР с Япония стартират през далечната 1966 г. В тяхна основа стоят трайните отношения на сътрудничество и приятелство между основателя на Токайския университет – Проф. Шигейоши Мацумае и основателят на детския хор на БНР- именития български диригент, композитор и музикален педагог, незабравимия академик Христо Недялков.

"Брамс remixed” - флашмоб на Симфоничния оркестър на БНР

Тази вечер на метростанция "Сердика“ в София ще станете свидетели на флашмоб "Брамс remixed” на Симфоничния оркестър на БНР и DJ Досьо Муджиев. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" Петя Цветанова, продуцент "Концертна дейност" в Музикалната къща на БНР: Искрено се надявам, че наистина ще може да изненадаме приятно доста от преминаващите през метростанция "Сердика“ в София. На 30 ноември от 19.00 часа в зала 1 на НДК с концерт от "Брамс remixed” ще се открие Новогодишният фестивал, като обещаваме да е нещо нестандартно, нещо ново, нещо интересно и предизвикателно. За пръв път в България ще имаме възможността да чуем в едно произведение симфоничен голям оркестър с DJ. За мен този флашмоб е много голямо предизвикателство, коментира DJ Досьо Муджиев: Определено се вълнувам за флашмоба. Независимо че от доста време пускам музика по клубове, за мен в момента сценичната треска е много голяма, защото това, което смятаме да направим в метрото, е наистина нещо ново и много различно, така че няма как да не се вълнувам.  Цялото интервю с Петя Цветанова и DJ Досьо Муджиев можете да чуете в звуковия файл.

Генералните директори на БНТ и БНР ще се избират с нова процедура

Съветът за електронни медии прие нова процедура за избор на генерални директори на БНТ и БНР на редовно заседание днес с четири гласа "за" и един "против", съобщи националното радио. Процедурата се състои от четири етапа, като е въведен нов етап на подбор между прегледа на до