21.10.2016

Календарната реформа на папа Григорий XIII

Календарът, който използваме днес, води началото си от 1 януари 45 г. пр.н.е. Въведен е в употреба след реформа, извършена предната година по нареждане и с участието на Гай Юлий Цезар.

Още

Григорий Явлински: Ако няма фалшификации на парламентарните избори, "Яблоко" ще влезе в Думата

Днес в Русия е ден за размисъл преди утрешните парламентарни избори. Те ще бъдат седмите след разпадането на бившият СССР и възстановяването на Русия като самостоятелна държава преди 25 години.  В момента в Русия няма демокрация, заяви лидерът на опозицията Григорий Явлински, според когото ако няма фалшификации от страна управляващите, представляваната от него партия "Яблоко" може да влезе в новата Дума /парламента/ и дори да има собствена парламентарна група. Според най-разпознаваемия руски опозиционен политик много от гражданите на Русия към днешна дата не вярват в резултатите от предстоящите в неделя парламентарни избори.  Явлински обаче посочи, че всички гласоподаватели трябва да участват в тях, защото алтернативата е насилие и беззаконие. В Русия това е много опасно - всякакво насилие може само да доведе до рязко влошаване на ситуацията, подчерта още той. Затова смяната на властта, на правителството и на президента, обясни пред "Хоризонт"  Григорий Явлински, трябва да става по законен начин и задължително мирно: Русия все още не може да организира открити, честни и справедливи избори, защото няма независим съд, няма еднакъв закон за всички, както и неприкосновена частна собственост, а тук следователно няма и независимо финансиране. А без това честни избори не може да има. В Русия се провеждат избори само от 25 години - на нея ще й бъдат необходими още много да постигне реализирането на честни и открити избори. Нашите прогнози сочат, че "Яблоко" може да получи  между 7 и 10 %, обясни още Григорий Явлински, според когото обаче              днес в Русия няма демокрация: В Русия няма демокрация! Руската демокрация днес не изглежда никак, защото нея просто я няма! По-лошо  -  дори днес системата, която съществува в Русия, представлява много сериозна авторитарна система, която има признаци за развитие в шовинистична и криминална система.

Григорий Явлински: Русия все още не може да организира честни и справедливи избори, защото няма независим съд

Днес в Русия е ден за размисъл преди утрешните парламентарни избори. Те ще бъдат седмите след разпадането на СССР и възстановяването на Русия като самостоятелна държава преди 25 години.  В момента в Русия няма демокрация, заяви лидерът на опозицията Григорий Явлински, според когото ако няма фалшификации от страна на управляващите, представляваната от него партия "Яблоко" може да влезе в новата Дума и дори да има собствена парламентарна група.  Според най-разпознаваемия руски опозиционен политик много от гражданите на Русия към днешна дата не вярват в резултатите от предстоящите в неделя парламентарни избори.  Всички гласоподаватели обаче трябва да участват в тях, посочи Явлински, защото алтернативата е насилие и беззаконие, а в Русия това е много опасно, защото може само да доведе до рязко влошаване на ситуацията. Затова смяната на властта, на правителството и на президента, обясни пред "Хоризонт"  Григорий Явлински, трябва да става по законен начин и задължително мирно: Русия все още не може да организира открити, честни и справедливи избори, защото няма независим съд, няма еднакъв закон за всички, както и неприкосновена частна собственост, а тук следователно няма и независимо финансиране. А без това честни избори не може да има. В Русия се провеждат избори само от 25 години - на нея ще ѝ бъдат необходими още много да постигне реализирането на честни и открити избори. Нашите прогнози сочат, че "Яблоко" може да получи между 7 и 10 %, обясни още Явлински, според когото  днес в Русия няма демокрация: В Русия няма демокрация! Руската демокрация днес не изглежда никак, защото нея просто я няма! По-лошо  -  дори днес системата, която съществува в Русия, представлява много сериозна авторитарна система, която има признаци за развитие в шовинистична и криминална система.

Великотърновският митрополит Григорий посреща чyдoтвopнa pycкa икoнa нa Свeтa Бoгopoдицa в болярския град

Великотърновският митрополит Григорий ще посрещне в понеделник чудотворна икона с ликът на Божията Майка, която ще бъде пренесена от Москва. В продължение на два дни тя щe бъдe излoжeнa зa пoклoнeниe в пeт гpaдa във Вeликoтъpнoвcкa eпapхия. Иконата нa Света Богородица „Смeкчaвaнe нa злитe cъpцa” ce cъхpaнявa в cпeциaлнo изгpaдeн в нeйнa чecт

Григорий Вазов: Инвестиции в големи национални обекти ще раздвижат икономиката

Няма риск от изненади при изпълнението на държавния бюджет, коментира ректорът на ВУЗФ

Доц. д-р Григорий Вазов: Ще ни трябват още 100 години, за да се оправим

В образованието трябва да има еволюция, но е назрял моментът, в който е необходима революция! - Г-н Вазов, как бихте оценили финансовото състояние на държавата в момента, да кажем по шестстепенната скала? - Четворка, може би дори и петица от гледна точка на начина на управление. Общото финансово състояние обаче не е цветущо.