26.10.2016

Гледат делото за убийството на Яна

  Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина пак ще се гледа от Софийския апелативен съд (САС), пише БГНЕС. 28-годишната Яна бе открита полугола, пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Тогава стана ясно, че младата жена е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия" предната нощ. Единственият подсъдим за убийството й е Николай Русинов – Чеци. Той отговаря пред съда по обвинение в това, че в съучастие с неустановени по делото лица умишлено е умъртвил Яна Кръстева. През юли тази година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото в САС, но от друг състав. Така 5 години след убийството все още няма окончателно осъден за убийството на момичето. Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Той беше задържан в края на април 2012 година. На 20 октомври 2014 година Николай Русинов получи доживотна присъда за смъртта на Яна Кръстева от Софийски градски съд (СГС). През лятото на миналата година състав на Софийският апелативен съд реши, че Русинов трябва да излежава присъда от 19 години затвор. 

Още

Не било отмяна на мониторинга, а идея за наблюдение на всички членки на ЕС

Първите тълкувания на документа, гласуван от Европарламента във вторник, предизвикаха горещи реакции както на застъпниците на отпадането на мониторинга на Европейската комисия над България, така и у защитниците на този механизъм, които все още виждат в него гаранция за някакви промени към повече ефективност и независимост на правосъдието у нас. Трябваше близо половин ден за да се смени звученето на реакциите от "Пада мониторингът над Бълария и Румъния" до "ЕП предлага наблюдение над...

Похарчила 200,000 евро, за да изглежда перфектно: А ето какво получила в замяна... (СНИМКИ)

Аманда Лов от Великобритания си направила серия от пластични операции. И не се интересувала колко пари ще даде за тях. Най-важното за нея било да се превърне в "най-красивата".

"Прогнозирай изборите" 2016: промяна в правилата

Дванадесет дни преди гласуването за нов президент парламентът днес промени Изборния кодекс и реши гласовете "Не подкрепям никого" да се отчитат при определянето на крайния резултат на мажоритарните избори - за държавен глава и за кметове. Спешният ремонт се наложи именно заради методиката за отчитане на резултатите, тъй като досега определените за действителни гласове "Не подкрепям никого" се брояха само за избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат. Според...

Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

Болестта на века или колко сме готови да дадем, без да искаме нищо в замяна

Любомир Милчев - Денди пред "ШОУ": Татяна Дончева е като зарзаватчийка, нахлула във входа на президентството

Името му е Любомир Милчев, но за обществото е известен с прозвището Денди. Въпреки че родният му град е Дупница, той никога не е живял там - местожителството му е в Перник, а после и София. Той е автор на редица книги. През 1988 година е завършил висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" със специалностите - "Културология" и "Българска филология". По време на доктората му специализира в Германия в университетите на градовете Бохум и Хайделберг. Първата му издадена книга се нарича "Проглеждането на гледката". През 1996 година става водещ в предаването на Кодак, излъчвано по БНТ - "Семеен албум". Води и много рубрики както модни, така и светски за много български издания. Със своята ексцентричност и артистичност добива популярност в страната и бива канен в редица предавания, като "Сблъсък", "Искрено и лично", "Вот на доверие" и много други.

Д. Кралева: Агресивното и затвореното поведение на децата обикновено са признаци на преживяна травма

Децата и младежите, превели травмиращи събития,представляват предизвикателство за младежите, работещи в образователните и педагогически институции и  понякога  конвенционалната педагогическа практика се оказва безсилна. Затова и сдружение ФИЦЕ–България- неправителствена организация, част от ФИЦЕ Интернационал – Международна федерация на възпитателните общности, организира днес обучение по темата. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Дашенка Кралева председателя на УС на сдружение ФИЦЕ–България, сподели че травмата изцяло зависи от личността на човека, който я изживява едни и същи събития се отразяват по-леко на едни деца, а при други могат да прераснат в психическо разстройство, допълни тя: При всички положения, травмата е нещо , което се отразява на цялостния живот на човека – смърт на близки хора, преживяно насилие, деца, които са свидетели на насилствени действия, а дори и на убийства или природни катастрофи. В България, децата с образовани родители и тези, чиито учители са преминали през подобно обучение имат по-голям шанс да получат психологическа помощ. Децата от семейства с по-нисък социален статус, където често се извършва насилие или има зависимости, както и децата в центрове от семеен тип, също имат нужда от помощ, но техният шанс, да я получат е по-малък. Агресивното и  затвореното поведение на децата  обикновено са признаци на преживяна травма, уточни Кралева. Огромна травма за всяко дете е и когато родителите му се развеждат и всеки от тях се опитва да го настрои срещу другия.