26.10.2016

Споразумение между ЕС и Афганистан за управление на мигрантските потоци

Европейският съюз е постигнал споразумение с Афганистан за управление на мигрантските потоци, предаде Франс прес. То улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е било отказано убежище в Европа.

Още

Прокуратурата в Свиленград привлече като обвиняеми трима афганистанци и един българин за каналджийство

Районната прокуратура в Свиленград привлече като обвиняеми трима афганистанци и един българин за превеждане на чужди граждани през границата.Вчера в района на свиленградското село Маточина е спрян за проверка пикап, управляван от българин. В него са пътували пет деца, трима мъже и две жени. Установено е, че те са граждани на Ирак. Няколко часа преди това са влезли нелегално от Турция, водени от тримата афганистанци. Обяснили са, че всеки от тях заплатил по 1500 долара, за да бъдат преведени през границата. 

Прокуратурата привлече като обвиняеми трима афганистанци и един българин по обвинение за каналджийство

Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняеми трима афганистански граждани, на 30 г., на 21 г. и на 19 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта – престъпление по чл. 280 ал.2 т. 1 и т.3 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 20 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив, предаде Фокус. Като обвиняем е привлечен и българският гражданин А.Д., на 26 г., за подпомагане на чужденци да пребивават в страната в нарушение на закона с цел имотна облага – престъпление по чл. 281 ал. 2 от Наказателния кодекс. На 25 октомври 2016 г., в 10 часа, в района на село Маточина, общ. Свиленград, служители на „Гранична полиция“ спрели за проверка лек автомобил - пикап, управляван от българския гражданин А. Д. В колата пътували 10 чужденци, сред които пет деца, трима мъже и две жени. Установено е, че те са граждани на Ирак. Няколко часа преди това чужденците преминали нелегално границата от Турция в България, водени от тримата афганистанци. Иракските граждани обяснили, че всеки от тях заплатил по 1 500 долара на други каналджии в Турция, за да бъдат преведени от Турция в България. Афганистанските граждани и българинът А.Д. са задържани до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Районна прокуратура-Свиленград привлече като обвиняем и турски гражданин, на 16 г., за превеждане на чужди граждани през границата на страната, между които и непълнолетно лице – престъпление по чл. 280 ал. 2 т. 1 и т. 3 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. На 24 октомври 2016 г., около 19 часа, в района на село Маточина, общ. Свиленград, служители на „Гранична полиция“ са задържали група от 11 лица, от които трима мъже, две жени и шест деца – сирийски граждани. Установено е, че те преминали незаконно границата от Турция в България, водени от 16-годишния турски гражданин. Сирийците твърдят, че платили по 1000 евро на друг турски каналджия, за да влязат в България. Те са настанени в Разпределителен център за бежанци.  Районна прокуратура-Свиленград извършва разследване и по досъдебно производство за незаконно превеждане през границата на страната на друга група чужди граждани. На 25 октомври 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал товарен автомобил, превозващ авточасти от Иран за Франция. При извършените проверки в товарното помещение били открити осем лица, всички сирийски граждани, между които и три деца. Установено е, че те били качени в камиона без знанието на шофьора, докато изчаквал да навлезе в турския граничен пункт - Капъкуле. Целта на пътуване на чужденците е била България. По случая се извършват процесуално-следствени действия. 

"Мона Лиза" на афганистанската война – арестувана

Опитала с фалшиви документи да получи пакистанско гражданство

Арестуваха култовата афганистанка със зелени очи

Гула е застрашена от до 14 години затвор и глоба от между 3000 и 5000 долара, предупреждават властите в Пакистан

Екстремисти от ДАЕШ убиха най-малко 30 цивилни в Афганистан

Свързани с групировката „Ислямска държава“ (ДАЕШ) екстремисти са убили най-малко 30 цивилни в централната афганистанска провинция Гор, съобщава в сряда местното правителство, предаде Фокус. „ДАЕШ уби близо 30 цивилни, включително деца, след като те бяха взети за заложници“, каза пред AFP губернаторът на Гор Насир Хазех. Групировката все още не е поела официално отговорност по случая. 

Най-малко 30 цивилни избити в Афганистан от бойци на ИД

Клането е извършено като отмъщение за смъртта на командир на ИД