22.10.2016

Давам ти повече пари, защото унижи „говедата”

Курьор с интересни разкрития за преговорите му с ЦСКА

Още

Отпадат забраните срещу България заради болест по говедата

Европейската комисия отменя наложените на България ограничения за търговия с охладено месо и мляко. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. Ограничението беше наложено заради болестта заразен нодуларен дерматит. Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на...

Пчелите загиват заради дерматита по говедата

За масово измиране на пчели в Димитровградско са съобщили местни пчелари. Според тях пчелите измират от препаратите, с които се пръска срещу комарите заради заразния нодуларен дерматит по говедата, съобщава в. "Новинар". Според пчеларите не се спазват графиците за пръскането срещу комарите и по този начин пчелите не могат да бъдат предпазени.

Д. Танева: Българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори

По време на дванайстото Национално изложение по животновъдство министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщи, че българското земеделие бележи ръст в почти всички сектори.  На изложението се представят над 550 селскостопански животни от цялата страна, като така се демонстрират достиженията на селекцията в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.  Министър Десислава Танева обясни, че през тази година е отбелязан рекорден добив при пшеницата от 5,6 милиона тона. С 1% повече са били и заявените за подпомагане земеделски площи, а ръст от над два пъти е отбелязан в зеленчукопроизводството. С над 50 на сто са се увеличили и площите с трайни насаждения, заявени за подпомагане, като ръст отбелязва и сектор "Животновъдство", подчерта още земеделският министър: Сектор "Животновъдство" има този ръст в условията на най-голямата ценова криза в направленията от различни породи и видове животни под селекционен контрол - и овце, и говеда. Овцете са нараснали с 13% от заявените за подпомагане, а говедата - с 18%. Ръст има и на броя на фермите. Спад от 5 процента се отчита само при млечните говеда, които не са под селекционен контрол, както и в тютюнопроизводството, където част от производителите са се заели с други земеделски дейности, обясни министър Танева, според която това не е тревожно, защото посоката на развитие е към по-голяма продуктивност и по-добра пазарна перспектива:  Там все още процесът на преструктуриране на стопанствата не е приключен.Трябва да се подобри и сортовата структура на отглежданите тютюни, за да се увеличи отново добива и да може да се стигнат пазарни нива на цените, които удовлетворяват изкупвачите.

България и Македония обединяват износа на земеделска продукция за Китай

  България и Република Македония могат да излязат на китайския пазар със своя земеделска продукция. Това заяви македонският министър на земеделието доктор Михаил Цветков след среща с българския си домакин Десислава Танева, пише БГНЕС. „България и Македония са малки земеделски производители, а световните пазари се нуждаят от големи количества земеделска продукция. Разговаряхме за износ в Китай, където вашата страна вече е представена. След месец-два към нея ще се присъедини и Република Македония, така че и на другия край на света ние отново ще сме съседи. В тази връзка обсъдихме опита, който България е натрупала от работата си на китайския пазар“, заяви министър Цветков. Страните от Централна и Източна Европа са организирани в асоциация, която има възможност да изнася земеделска продукция за Поднебесната. „Имайки предвид обаче, че България и Македония са съседни страни искаме да направим така, че по-лесно да получим достъп на този пазар, като обединим нашите усилия“, каза той. Министър Цветков смята, че двете страни трудно ще могат да изнасят пресни плодове и зеленчуци за Китай заради големите разстояния. „Република Македония е готова да изнася консервирани плодове и зеленчуци, консервирана месна продукция и вина. Нашата страна има прекрасни вина“, каза той и добави, че България също може да изнася такава земеделска продукция за този необятен пазар. Освен възможностите за сътрудничество двамата министри са обсъдили борбата с опасната болест нодуларен дерматит. Тя беше открита в началото на април по говедата в Хасковско и Старозагорско, а в момента е обхванала и други региони не само у нас, но и в съседните балкански страни. „Необходими са общи усилия и организация, за да се справим с тази болест, защото нейните преносители нямат граници. Това беше поводът да се срещна днес с министър Десислава Танева. Нашият разговор беше много плодотворен“, каза Михаил Цветков. Двамата министри са разговаряли и за българския опит в земеделието след приемането на страната ни в Европейския съюз. „Македония, която е страна - кандидат за членство в ЕС, ще се възползва от този опит и ще организира своите земеделски стопанства така, че да отговарят на европейските изисквания“, каза министър Цветков. Той съобщи, че стокообменът в земеделието между двете страни не е голям. Република Македония изнася за нас продукция за 20 милиона евро, а ние – за около 40 милиона евро. Според него тези данни не отговарят на възможностите и трябва да се работи за разширяването на взаимната търговия не само между двете страни, но и за излизането ни на трети пазари.

Снахата на пастира и децата й гледали докато бикът го мушкал и тъпчел

Бикът, който смъртоносно намушка и уби на място 55-годишният Йордан Щ. в пловдивското село Тюркмен, е откаран още в събота към кланицата. Хората в селото са потресени от инцидента с пастира. Йордан извел говедата на местния фермер край язовира и ги оставил на водопой. Тъкмо се отправил към сенките, когато бикът го връхлетял. Настанал истински ужас.