28.10.2016

Знаете ли какво е "фабинг" - най-новата дума в българския език?

5000 нови думи са се появили в речника ни от началото на демокрацията до днес. Най-новите попълнения са "Брекзит" и "селфи".

Още

Новите думи в българския език: фабинг, номофоб, зорбонавт...

Нови думи навлизат постоянно в езика ни. Голяма част от тях са от английски произход и са свързани с новите технологии. По около 500 нови думи на година навлизат в речника ни. С голяма част от новите думи обаче вече сме свикнали - правим си селфи, пишем есемеси на смартфона си. Доц. Владислав Миланов изрази пред bTV мнение, че без да прекаляваме, би било хубаво да се ограничим при използването на чуждици, ако в конкретния случай има подходяща българска дума.

"Фабинг", или как технологиите ни променят

Според експерти това е установен модел на поведение, който се случва дори несъзнателно и често няма връзка с отношението към човека срещу нас

Технологиите промениха езика ни, появили са се хиляди нови думи в българския език

5000 нови думи в речника на българския език. Маноела е на 23. Учи право, обича да пътува и да излиза с приятели. Обича и… телефона си. „С телефоните ние се чувстваме свързани със света  и без него сме с вързани ръце”, заявява студентката. И за да не е с вързани ръце, винаги носи телефона в себе си. На лекции, на път, на среща, понякога дори в банята. И така заради Маноела и десетките като нея се появява явлението фабинг. „Когато аз си общувам с някой и виждам, че за него е по-важно да види телефона си вместо да чуе какво имам да кажа аз. Това определено ме кара да се чувствам изолирана и да погледна и аз към телефона си”, обяснява момичето. Привързаността на Маноела към телефона ѝ я е превърнала в номофоб. „Когато виждам, че ми остават да кажем 10% батерия, определено има някаква паника”, обяснява тя. През последните години в речника ни навлязоха и още много вече не чак толкова нови думи. „След като имаме нови явления, всичко ново трябва да бъде назовано по някакъв начин”, обяснява Ванина Сумрова от БАН. Така се раждат думи като селфи… или пък релфи. Интернетът пък се превръща в най-новата и масова зависимост.

5000 чуждици навлязоха в българския език

Селфи, смути, Брекзит, фабинг са само малка част от тях

Нови думи в българския речник

Как фабинг и балконинг влязоха в българския език