26.10.2016

Неправителствени организации искат промени в Закона за движение по пътищата

На пешеходната пътека при Софийския университет неправителствени организации организират демонстрация за законно пресичане на пешеходна пътека - тип "зебра". Инициаторите смятат, че е необходимо да се направят промени в Закона за движение по пътищата и ясно да се регламентират задълженията на всеки. В четвъртък, 6 октомври, предстои заседание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд заради противоречивата съдебна практика по дела, при които има загинали пешеходци. Становища по делото вече внесоха от Инспектората на висшия съдебен съвет и от висшия адвокатски съвет.

Още

МС ще разгледа промени в няколко закона

Промени в няколко закона ще разгледа на редовното си заседание днес правителството. Очаква се министрите да одобрят  промени в законите за устройство на територията, за устройство и застрояване на Столичната община, за правната помощ и в Гражданския процесуален кодекс, съобщи пресслужбата на кабинета. В дневния  на заседанията са и промени в Наредбата за регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. Министерският съвет ще одобри допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 година.

Парламентът ще разгледа промени в Закона за насърчаване на заетостта

След дълги дебати те минаха второ четене в парламентарната правна комисия. В присъствието на представители на Централната избирателна комисия, депутатите разгледаха обединен законопроект от 3-те приети на първо четене в пленарна зала на 21 октомври.

Съюзът на съдиите: Съдебният съвет да обсъди дали пак ще заобикаля закона

Съюзът на съдиите в България /ССБ/ поиска с отворено писмо пленумът на Висшия съдебен съвет да реши дали ще продължава да заобикаля Закона за съдебната власт при избор на административни ръководители. Повод е решениено на съдийската колегия от 18 октомври, когато за председател на Административния съд в Перник беше избран кандидат, като бяха заобиколени новите разпоредби на Закона за съдебната власт. Според тях за председател на съд се назначава съдия от същото или от по-високо ниво...

Румънското правителство оспорва закона за конвертиране на заеми в швейцарски франкове

Законът не може да влезе в сила до произнасянето на Конституционния съд

Ексклузивно в БЛИЦ! Татяна Дончева се забърка в грандиозен скандал! Адвокатката на ВИС-2 не спазва закона

Лидерът на „Движение 21“ и кандидат за президент Татяна Дончева агитира незаконно за себе си от афиши, разлепени на спирки в София. Сигнал за нарушението е подал Столичния инспекторат до районната избирателна комисия, която от своя страна е отнесла казуса до ЦИК заедно и със снимков материал като доказателство.