28.10.2016

Водят децата от детските градини от столичния район "Студентски" в зоопарка

Възпитаниците на всички детски градини от столичния район "Студентски" ще посетят безплатно зоологическата градина по повод днешния Световен ден за защита на животните. Кампанията, която е под надслов "Защити БЕЗзащитните", е мотивирана от проучвания, които сочат, че възпитанието в най-ранна детска възраст води до хуманно отношение и добра грижа към животните. Тази седмица представители на фондация "Четири лапи"представят образователна програма в детските заведения, за да провокират у малчуганите любов и ангажираност.

Още

Айнщайн в Студентски град вълнува всеки, който го види

Сградата е уникална с това, че цялата е изрисувана с математически формули, а образът на великия физик е пресъздаден умело от ръцете на умелия артист Йоан Тодоров

"Студентски клуб на политолога" се стреми да даде на негласуващите граждани причина да гласуват

Неправителствената организация "Студентски клуб на политолога" иска да чуе визиите на кандидатите за президенти. Ние сме доброволно студентско непартийно сдружение, това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Василена Цветкова, почетен член на Студентски клуб на политолога:Не се обвързваме с нито една партия и това е целта ни. Занимаваме се с публични лекции. Организираме вътрешни обучения, за да можем да подобряваме квалификацията си, сформирахме клуб по дебати, за да можем да отработим реториката си, логическото мислене, да схващаме логическа измама, стартирахме и един проект за гражданско образование, тъй като смятаме, че това е нещо изключително важно и липсващо в българските училища. Чрез него целим да достигнем до най-младите избиратели и да ги подтикнем да правят информиран избор, да бъдат активно гражданско общество. По време на избори започваме обикновено една кампания, с която се стремим да дадем някаква насока, причина, поради която хората, които не искат да гласуват, все пак да гласуват. Интерес към тази организация има от много студенти, не само от тези, които учат политология. Това заяви Иван Тодоров от Студентски клуб на политолога: Това представлява един вид практика за студентите. По този начин те могат да се докоснат до кандидатите, да им зададат въпроси, да изкажат мнения. Нещата, с които се занимаваме са по инициатива на членовете на Студентски клуб на политолога. Ако някой има някаква идея, тя се предлага и обсъжда.Цялото интервю с Василена Цветкова и Иван Тодоров можете да чуете в звуковия файл.

"Апартамент 404": Колко колоритен може да е студентският живот?

Какво правят студентите, когато са далече от родителите си?

Студентски поход в Богота призова за подновяване на мирния процес

Няколко хиляди студенти организираха поход до централния площад в Богота. Исканията им са намиране на бързо решение на спрения мирен процес със сепаратистите от групировката ФАРК. Правителството е организирало срещи с представители на десни опозиционни партии и хора, организиращи акции срещу сделката, с надеждите бунтовниците да приемат промените в споразумението. Представител на протестиращите каза, че движението няма политически характер и се фокусира върху намирането на решение: Не сме тук заради идеологии или някоя политическа партия. Не сме леви, десни или център, а студенти, които искат ситуацията да се промени за хилядите жертви на този кошмар. Не искаме той да продължи и за следващите поколения. Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви в отговор на похода, че се отдал на това да спаси споразумението и ще приеме някои от предложенията на опозицията за промени, съгласувани с лидерите на ФАРК.

Художници рисуват върху метални кофи за боклук в Студентски град

Художници ще рисуват следобед в Студентски град върху метални кофи за боклук. Проектът носи името "Депо графити". В интервю за предаването "Хоризонт до обед" кметът на район "Студентски“ Димитър Дилчев разказа за инициативата: Всъщност реализирането на депо "Графити“ вече започна и то преди ден, защото не можем да успеем за един ден да нарисуваме всичките планирани осем кофи за боклук. Тази арт инсталация е продължение на нещата, които правим през годините. Ние имаме традиционни подобни инсталации за Великден, имаме "Мартенски вълшебства“. Считаме, че по този начин доста по-различно изглежда градската среда. Така се допринася за едно настроение, стимулира се иновативността, развитието и популяризирането на различни възможности за съвременно градско изкуство.Цялото интервю с Димитър Дилчев можете да чуете в звуковия файл.

Девети национален студентски фестивал на изкуствата в ЮЗУ "Неофит Рилски“

56 участници представиха творбите си на Националната изложба - конкурс, която бе открита днес в Югозападния университет „Неофит Рилски". С нея бе даден стартът на престижния студентски фестивал на изкуствата, който ще продължи до 27 октомври. Изложбата бе открита от декана на Факултета по изкуствата проф. д.изк.н. Йордан Гошев, който подчерта, че за поредна година факултетът е притегателен център за амбициозни студенти, показващи таланта си в различни сфери на изкуството. Приветствия към творците и гостите отправи и зам.-ректорът на Югозападни...