21.10.2016

Съветът на жените в бизнеса в България организира дискусионен форум

Съветът на жените в бизнеса в България организира дискусионен форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика". Събитието се провежда под патронажа на председателя на Народното събрание. Представители на бизнеса, на политическите среди и на медиите, ще търсят отговорите на въпросите, свързани с подобряването на инвестиционния климат, с растежа на икономиката и с повишаването на качеството на живота у нас. Форумът ще се фокусира върху факторите за създаването на сигурна и устойчива икономическа и политическа среда и има за цел да се превърне в една от значимите инициативи, които ще обединят обществените лидери и водещите експерти, в името на стабилизирането на българската икономика.

Още

В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски

В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски, която е дар от Руската православна църква. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" д-р Десислава Панайотова, главен редактор на официалния сайт на Българската Патриаршия, разказа за историята на Св. Лука Симферополски: Св. Лука Симферополски е роден през 1877 г. и умира през 1961 г. Когато разсъждавам, мисля и се моля на светиите, често се опитвам да актуализирам техния подвиг и да си кажа с какво той е значим за нас. Когато такива светии са живели в нашето време, ги измерваме през призмата на личния си опит. В случая си казвам, че той е починал само пет години преди да се роди моята сестра, т.е. той е наш сродник по дух. Той е пример, водач за нас, особено както в случа, той е живял във времена, близки до нашите, примерът му грее още повече и показва, че светостта е постижима и в наши дни и че модерната епоха не може да убие благодатта на Светия Дух, която действа в тези хора. Такъв е бил и Свети Лука. Свети Лука Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на Св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. "Цар Освободител” 3. Там от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен Молебен.Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала "Св. Неделя”. Там мощите на Св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.Цялото интервю с д-р Десислава Панайотова можете да чуете в звуковия файл.

Комшиите са в паника: По 10 гръцки фирми на ден се изнасят към България

По над 10 фирми, напускат всеки ден района на Еврос, става ясно от данните изнесени официално от гръцкото посолство в София. Някои от тях фиктивно, но повече съвсем реално изнасят дейността си в България, пише "Български новини".

Uber изтегля екипа си от България

Компанията за споделени пътувания Uber изтегля от България екипа си, който подкрепяше и съветваше шофьорите в страната, съобщава в. "Сега". В четвъртък (20 октомври) платформата е изпратила съобщения до всички шофьори в България "да не посещават местните офиси".От компанията са посочили, че работят новите дигитални услуги като Uber да бъдат вкарани в българското законодателство. Компанията за споделени пътувания навлезе в България през 2014 г. Миналата година обаче...

Неджми Али: Да се разширят дейностите на Европейската инвестиционна банка в България и Румъния

Приоритетите: Европейският фонд за стратегически инвестиции, малки и средни предприятия, подкрепа на проекти за преодоляване на миграционния натиск

"Опознай България”: На барбекю с Румен Бахов в Еленския Балкан

Ще разберем как се оцелява в планината и как се изкачва връх Чумерна