23.10.2016

Още

Предполагаемият убиец на Яна Кръстева търси съдебен заговор, за да не лежи в затвора

Вчерашното заседание в Софийския апелативен съд (САС) по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за малко да се превърне във фарс. Причината - държанието на подсъдимия Николай Русинов-Чеци. Преди да започне същинското заседание, Чеци е използвал различни

Софийският апелативен съд отново гледа делото за убийството на Яна Кръстева

Делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина пак се гледа от Софийския апелативен съд. Единственият подсъдим Николай Русинов – Чеци отговаря пред съда по обвинение за умишлено убийство. Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 година. Николай Русинов получи доживотна присъда за смъртта на Яна Кръстева от Софийския градски съд. Тази година делото беше върнато в Софийския апелативен съд. 5 години след убийството все още няма окончателно осъден за убийството на 28-годишната Яна. Повече по темата чуйте в репортажа в звуковия файл. 

Обрат по делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

5 години след убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина - Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от втората инстанция заради процесуални нарушения и липса на достатъчна яснота за автора на деянието. Яна Кръстева беше убита на 9 юли 2011 г. в Борисовата градина. Тялото й беше намерено няколко дни по-късно, а Николай Русинов - Чеци беше задържан и обвинен след половин година. В първите дни след убийството изненадващо се оказа в чужбина, а след като се върна първо беше само свидетел по делото. Първият арестуван беше Пламен Трифонов, който прекара четири месеца в ареста, а впоследствие всички обвинения срещу него бяха свалени.

ВКС върна на долна инстанция делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Върховният касационен съд (в състав Татяна Кънчева, Елена Авдева, Биляна Чочева) е отменил 19-годишната присъда, наложена на Николай Русинов-Чеци, подсъдим за убийството на Яна Кръстева. Тялото на 28-годишното момиче беше открито преди пет години в Борисовата градина. Русинов беше осъден на първа инстанция на доживотна присъда, която беше намалена на 19 години от Апелативния съд. Според ВКС разследването и долните инстанции не са установили коректно и пълно всички факти от случилото се по...

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина

Върховният касационен съд върна делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина на Софийския апелативен съд. Според върховните магистрати втората инстанция не е анализирала внимателно доказателствата по процеса. Подсъдим по делото е Николай Русинов - Чеци.Според ВКС апелативната инстанция е формулира двусмислено заключенията си като е постановила осъдителната присъда на Русинов. Защитникът на Чеци - Иво Найденов каза, че е очаквал именно такова решение да бъде постановено от ВКС, тъй като по делото е имало много пропуски, които са били констатирани от върховните съдии.На първа инстанция Николай Русинов-Чеци беше осъден на доживотен затвор. Втората инстанция - Софийският апелативен съд - намали наказанието на 19 години затвор. В мотивите си ВКС смята, че основателни основания да оспорват присъдата имат както защитата на Русинов, така и близките на Яна, така че делото трябва да бъде разгледано по-прецизно от нов състав на Софийския апелативен съд.

ВКС върна делото за убийството на Яна Кръстева

Върховният касационен съд е върнал делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина за ново разглеждане от Апелативния съд заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието. Решението е от вчера и е качено на сайта на ВКС.