24.10.2016

Заради уличните ремонти: Разстоянията в центъра се изминават по-бързо пеш, отколкото с кола

Лекоатлетката Ива Пранджева ще е част от журито, което ще оценява участниците в конкурса на район „Западен“ за най-добра снимка „В града без кола“. В него могат да се включат всички, стига да не са служители на общината или техни близки родственици. Фотосите могат да се изпращат до 22 октомври. Темата за алтернативните начини за придвижване е особено актуална в града на тепетата, предвид продължителните и мащабни улични ремонти, които ежедневно блокират трафика и предизвикват сериозни задръствания. В центъра на Пловдив, а и...

Още

Хараламби Анчев: С броя на изборните секции ненужно бяха дискриминирани българските граждани

Да се надяваме, че няма да има хаос на изборите. Изключително лош знак е да се правят такива промени в момент на пряко приложение на закона, още повече с нищо не налагащи се, защото как ще бъде третирано това квадратче с „не подкрепям никого“, по отношение на  президентския вот, няма да доведе до пренареждане на кандидатурите. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ бившият министър на правосъдието Хараламби Анчев, който е бил в 10 години в ръководството на Централната избирателна комисия. Ще се създаде проблем основно на ЦИК и на Информационно обслужване, защото ще трябва да променят технологията при новото отчитане, ако се приемат новите разпоредби, каквито дотук ги чуваме при обсъждането в правната комисия. По принцип е малко безумно това квадратче, както е направено. При въвеждането на правилата за задължителен избор трябва да има някаква възможност хората да кажат, да изразят становището си , когато техен кандидат или кандидат, за когото биха гласували, не присъства в листата. Но в такъв случай активната позиция не е "не подкрепям никого". Ако не подкрепям никого, защо да ходя да гласувам. Активната позиция е - "гласувам срещу всички". Когато си казал "а", трябва да кажеш и "б". Когато предвиждаш с това квадратче избирателят да каже "гласувам срещу всички предложени", за да има някакъв смисъл от това, трябва да придадеш някакви правни последици в зависимост от размера на този вот - какво би се правило, ако размерът на този вот е равен или по-голям от гласовете, подадени за спечелилия кандидат, получил най-много гласове. Трябва да има някаква последица - нови избори или нещо друго, това е въпрос на сериозен обществен дебат и политическа смелост. Но това, което има в момента, е един лош пример, ненужен при това, освен ако не е налична някаква договорка за други избори, непосредствено или в редовния им срок, за това по какъв начин да не се ограничават правата на по-малките партии. По отношение на броя на секциите, според мен, беше постигнато едно ненужно дискриминиране на българските граждани. Българските граждани, където и да са по света, имат едни и същи права. Не може да се привилегироват тези, които се намират в ЕС. Ако погледнем прагматично, в една Великобритания разстоянията са 5-10 пъти по-малки, отколкото в САЩ или Канада, където също има големи диаспори. Защо да ги дискриминираме. Интервюто с Хараламби Анчев чуйте в звуковия файл.

Симеон Владов представя моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине" за 45-ти път

Сетива за любовта имат всички - и жените, и мъжете, и тинейджърите и възрастните хора. За любовта може да говори всеки, стига да има какво да се каже. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ актьорът Симеон Владов, който играе в моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине" в "Студио 5" от 19 ч. Дори, само когато човек говори за любов, когато разказва някоя завладяваща любовна история, дори тогава той се подмладява и става по-красив, независимо на каква възраст е, кой е, от какъв пол е, Самото говорене за любов прави хората по-добри, по-красиви. Довечера ще изиграя спектакъла за 45-ти път, и още се колебая дали любовта отминава или не отминава, но има случаи в живота, в които наистина любовта не може да отмине - когато е голяма, когато е истинска, когато привързаността между двама души е непреодолима, и разстоянията не могат да ѝ повлияят. За това става дума и в пиесата - за един мигрант, който от 15 години живее в чужбина, се връща след 15 години, за да търси любовта на живота си тук, в България. Той е постигнал всичко. Много е богат, има апартаменти, коли, но се връща в България, за да търси старата си любов.

Симеон Владов представя моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине" за 45-и път

Сетива за любовта имат всички - и жените, и мъжете, и тийнейджърите, и възрастните хора. За любовта може да говори всеки, стига да има какво да се каже. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ актьорът Симеон Владов, който играе в моноспектакъла "Любовта не може просто да отмине" в "Студио 5" от 19.00 ч. Дори само когато човек говори за любов, когато разказва някоя завладяваща любовна история, дори тогава той се подмладява и става по-красив, независимо на каква възраст е, кой е, от какъв пол е. Самото говорене за любов прави хората по-добри, по-красиви. Довечера ще изиграя спектакъла за 45-и път и още се колебая дали любовта отминава, или не отминава, но има случаи в живота, в които наистина любовта не може да отмине - когато е голяма, когато е истинска, когато привързаността между двама души е непреодолима и разстоянията не могат да ѝ повлияят. За това става дума и в пиесата - за един мигрант, който от 15 години живее в чужбина, се връща след 15 години, за да търси любовта на живота си тук, в България. Той е постигнал всичко. Много е богат, има апартаменти, коли, но се връща в България, за да търси старата си любов.

Факт! Звездите имат същите любовни проблеми като нас (ВИДЕО)

Разстоянията, работата с красиви колеги или колежки, голямото его - това са само част от причините за развод и то не само при нас, обикновените хора, но и при известните. Най-честите поводи за раздяла на семейните двойки, които са сред символите на Холивуд, събира новото видео на канала "Опасни връзки".

В Белица няма нито спешен център, нито линейка

В една от най-бедните общини в Благоевградска област няма нито спешен център, нито линейка. За това алармира кметът на Белица Радослав Ревански, съобщи БНР. Хората от общината, в която официалната безработица е над 65 процента, разчитат на спешни екипи от съседните градове. Разстоянията до някои села са повече от 70 километра и то в труден

В Белица няма нито спешен център, нито линейка, алармира кметът

В една от най-бедните общини в Благоевградска област няма нито спешен център, нито линейка. За това алармира кметът на Белица Радослав Ревански. Хората от общината, в която официалната безработица е над 65 процента, разчитат на спешни екипи от съседните  градове. Разстоянията до някои села са повече от 70 километра и то в труден планински терен, а това в немалко от случаите се оказва фатално, споделя кметът на Белица: При по-спешен случай идва Бърза помощ от Якуруда или от Разлог най-често, но дългите разстояния са голям проблем. Здравната ни система е голям батак. Често личните лекари от общината влизат в ролята на бърза помощ и транспортират спешните случаи с личните си автомобили. Белица се оказва извън програмата на здравното министерство за модернизиране и разкриване на нови спешни центрове. Единствената надежда е да се закупи линейка по Трансграничната програма „Гърция - България“, споделя кметът на Белица Радослав Ревански: Аз съм кандидатствал в момента по един проект по доболнична помощ, ремонт на кабинетите на личните лекари и купуването на линейка. Да се надяваме, че ще бъдем одобрени.