23.10.2016

ЕС изсипва половин милиард евро в София

 Половин милиард евро ще се изсипят в София през следващите четири години по европейски програми. 376 млн. евро са привлечени за изграждане на третия лъч на метрото по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” и 120 млн. евро за подобряване на градската среда и енергийна ефективност по ОП "Региони в растеж“. Строителството на третата линия на метрото започна тази година с първите 7 километра, а до 2019 г. метрото ще има 45% дял в системата на градския транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на форум за градско развитие в Букурещ. По време на срещата кметът представи опита на Столичната община в използването на Европейските фондове с цел развитие на интегрирана градска среда и подготовката за новия програмен период. „Очакваме 250 млн. евро за изграждане на канализация по ОП "Околна среда“ и 175 млн. евро за третата фаза на интегрирания проект за управление на отпадъците по ОПОС“, допълни още Фандъкова. Столичният кмет Фандъкова припомни, че през програмния период 2007-2013 г. София е реализирала 110 проекта по оперативни и общностни програми, като най- големите от тях са проектът за управление на отпадъците, разширението на столичното метро, обновяване на градския транспорт с нови превозни средства, въвеждането на мерки за енергийна ефективност в училища и разкриване на археологическото наследство. Във форума участват Корина Крецу- Европейски комисар по регионална и градска политика, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния Василе Динчу, и кметът на Букурещ Габриела Фирея.

Още

Строят 3 небостъргача в София

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. "Цариградско шосе", до "Пирогов" и до мол "Парадайз". Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж,...

3 небостъргача на по 40-50 етажа ще строят в София

Три небостъргача ще се издигнат в София до няколко години. Високите сгради ще са на изхода на бул. “Цариградско шосе”, до “Пирогов” и до мол “Парадайз”. Трите проекта са на различна фаза, като първият вече е с издадено разрешително за строеж, съобщи пред “24 часа” главният архитект на София Здравко Здравков.

Вагон с мигранти разтревожи пътниците от влака Видин-София

Цял вагон с мигранти разтревожи пътниците от влака Видин-София. При пристигането на композицията в столицата органите на реда отцепиха района и провериха чужденците. Оказа се, че чужденците са 21 - всичките от Афганистан и Пакистан. Пътували са редовно във влака, със закупени билети. Става въпрос за млади хора на възраст до 25 години, посочва

Хванаха 20 мигранти във влака Видин – София

Всичките са били мъже на възраст до 25 години и всичките са имали документи

Полицията отцепи жп гарата в София, лови мигранти

Спипа цял вагон бежанци, но с документи и билети

Група мигранти разтревожи чакащите пътници на гарата в София

Група мигранти, пристигнали на "Централна гара - София" с влак от Видин, разтревожи чакащите пътници тази вечер. На място имаше и засилено полицейско присъствие. Пред "Хоризонт" от СДВР обясниха, че чуждите граждани, които са предимно от Афганистан и Пакистан, идват в столицата, за да отидат в дома за настаняване на бежанци във "Военна рампа". Мигрантите, които са общо 21души, са с редовни документи, издадени от Държавната агенция за бежанците. Повечето от тях са млади мъже на възраст до 25 години.